OD 9. JANUARA NA UDARU JAVNOSTI

Kolinda se izvukla iz zagrljaja, Evropa je u pospremanju: Slijedi li šokantan rasplet oko Dragana Čovića i HDZ-a BiH?

Front26.01.19, 10:21h

Kolinda se izvukla iz zagrljaja, Evropa je u pospremanju: Slijedi li šokantan rasplet oko Dragana Čovića i HDZ-a BiH?
Stvari će se očigledno okrenuti naglavačke. Ili će Čović opet sa Dodikom, ali na crne liste, ili će HDZ biti izbačen iz Evropske pučke stranke

 

Izvor: Patria

Piše: S. Omeragić

 

Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH je na udaru javnosti i među Hrvatima u BiH i u Hrvatskoj, nakon što je bio gost Milorada Dodika na proslavi 9. januara u Banja Luci, iako je na istoj ceremoniji odlikovan i general Slavko Lisica, osuđen za ratne zločine u Hrvatskoj.


Ustavni sud BiH je 2015. godine proglasio neustavnim obilježavanje 9. janaura kao dana tog entiteta u BiH.


Već sutradan Čović je otputovao u Beograd, gdje se susreo sa Aleksandrom Vučićem, predsjednikom Srbije, i vrlo srdačno razgovarao. Vučić je nakon susreta izjavio da su „Hrvati u BiH napravili grešku misleći da im ne treba entitet“. Bilo je to uobičajeno službeno miješanje Srbije u unutarnje stvari u Bosni i Hercegovini.


Čović već godinama tvrdi kako će on BiH uvesti u Evropu. Sve aktuelnije je pitanje ima li uopšte tamo mjesta za njegovu politiku?


Nakon što je SDA najavila pokretanje zahtjeva Ustavnom sudu BiH za promjenu imena RS, Čović je upozorio na poštivanje Ustava. On koji je ustavnost BiH prekršio kad je god mogao.


Hrvatski politolog i politički konsultant Davor Gjenero rekao je da su “Amerikanci još prije deset godina očitali ruski background u poziciji predsjednika HDZ-a BiH.“


Vlasti iz Republike Srpske, entiteta u Bosni i Hercegovini, snažno se protive ulasku BiH u NATO, blokirajući predaju Godišnjeg nacionalnog programa (ANP). Opozicija u BiH je optužila Dragana Čovića, lidera HDZ-a BiH, da se otvoreno pridružio Miloradu Dodiku u zaustavljanju BiH na putu u Alijansu.


Tek što je Željko Komšić, član Predsjedništva države, uvjetovao izbor Zorana Tegeltije iz SNSD-a za premijera BiH aktivacijom NATO puta, Čović je 21. januara u Mostaru izjavio:  ''Dva bošnjačka člana Predsjedništva uvjetuju gospodina Dodika. Ako nastave tako, vjerojatno će imati reakciju s druge strane". Izjava je bila puna odanosti i divljenja za Dodika, sa poniznim povlađivanjem onome što on radi protiv vlastite države.


Tribunal u Hagu je u novembru 2017. izrekao pravomoćnu presudu i osudio šest lica na ukupno 111 godina zatvora, te HDZ ozvaničio kao stranku koja stoji iza zločina. Nakon toga javio se određeni broj onih koji smatraju da HDZ-u više nije mjesto među članicama EPP-a (Evropske narodne stranke).


"Partija evropskih socijalista je prije nekoliko godina Dodikov SNSD isključila iz evropske partijske porodice. Zbog jako upitne saradnje HDZ-a sa ovom strankom, bilo bi krajnje vrijeme da EPP također počne razmišljati o isključenju HDZ-a", napisao je nedavno Schwarz-Schilling.


Predsjednika Evropske narodne stranke Manfreda Webera on je upozorio da Čović glorificira osuđene ratne zločinace i slavi 25 godina od nastanka "Herceg - Bosne"  i "evidentno radi na istoj stvari sa novim srpskim članom Predsjedništva BiH, Miloradom Dodikom, koji već godinama otvoreno djeluje na svojim planovima o secesiji i predstavljanju bosanske države apsurdnom."


Čovića su do sada interno štitili hrvatski predstavnici u evropskim institucijama, a politički ga promovirala Kolinda Grabar Kitarović, predsjednica Hrvatske. Ona se, međutim, primjetno povukla iz čvrstih zagrljaja HDZ-a BiH, nakon očigledne ljutnje iz evropskih političkih vrhova. 


Sva strka oko Komšića bila je poprimila oblike političkog progona jednog legalno izabranog državnika. Proglašavan je personom non grata u brojnim općinama sa hrvatskom većinom. U demokratskom svijetu su bili potpuno konsternirani. 

 

Stvari će se očigledno okrenuti naglavačke. Ili će Čović opet sa Dodikom, ali na crne liste, ili će HDZ biti izbačen iz Evropske pučke stranke.


Evropa je prisiljena reagirati i očistiti političku scenu u BiH. Ako ništa zbog presuda jednog međunarodnog suda, u kojem su optuživale i presuđivale više od dvije trećine najvećih evropskih pravnika za zločine počinjene na evropskom tlu.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 28

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još