Valentin Inzko o inicijativi SDA

Najava osporavanja naziva RS je neodgovorna i kontraproduktivna! Ovo vam je moj savjet...

Front24.01.19, 17:30h

Najava osporavanja naziva RS je neodgovorna i kontraproduktivna! Ovo vam je moj savjet...
U tom smislu, najava inicijative za osporavanje naziva Republike Srpske pred Ustavnim sudom BiH, usred rasprava o formiranju vlasti, neodgovorna je i kontraproduktivna te dodatno podriva povjerenje među konstitutivnim narodima i njihovim političkim predstavnicima - poruka je visokog predstavnika

 

Usred rasprava o formiranju vlasti, najava inicijative za osporavanje naziva Republike Srpske pred Ustavnim sudom Bosne i Hercegovine neodgovorna je i kontraproduktivna, smatra visoki predstavnik za BiH Valentin Inzko.

 

- Uzdržite se od polarizirajućih postupaka i fokusirajte na uspostavu vlasti - poručio je on reagujući na ovu inicijativu, saopćeno je iz Ureda visokog predstavnika (OHR).

 

Inzko podsjeća da se prema Ustavu BiH, Bosna i Hercegovina sastoji od dva entiteta - Federacije Bosne i Hercegovine i Republike Srpske.

 

Naglasio je i da Upravni odbor Vijeća za provedbu mira kontinuirano izražava posvećenost temeljnoj strukturi Bosne i Hercegovine kao jedinstvene, suverene države koja se sastoji od navedena dva entiteta.

 

- U tom smislu, najava inicijative za osporavanje naziva Republike Srpske pred Ustavnim sudom BiH, usred rasprava o formiranju vlasti, neodgovorna je i kontraproduktivna te dodatno podriva povjerenje među konstitutivnim narodima i njihovim političkim predstavnicima - poruka je visokog predstavnika.

 

Pozvao je stranke da se uzdrže od bilo kakvih daljih polarizirajućih poteza i retorike, kao i da se konstruktivno uključe u što brže formiranje postizbornih vlasti na svim nivoima.

 

(FENA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 23

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još