Hoće li sjednica biti održana?

Skandalozno: Dovedena u pitanje isplata svih penzija!

Front24.01.19, 08:28h

Skandalozno: Dovedena u pitanje isplata svih penzija!
Ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača kazao je da je za penzionere vrlo bitno da sjednica bude održana danas kako bi se spriječilo da ne dođe do crnog scenarija

 

Ako Dom naroda Federalnog parlamenta hitno ne usvoji budžet za 2019. godinu i finansijski plan Zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje, moglo bi se desiti da 416.500 penzionera idućeg mjeseca ne dobije svoje čekove!

 

Iako je bilo najava da bi sjednica mogla biti održana u četvrtak, od nekoliko delegata dobili smo potvrdu da poziv još nisu dobili. Ovakav odgovor delegata uznemirio je najmasovniju populaciju u FBiH. Ogorčeni su na vlast koja ih je dovela u ovakvo stanje, piše Avaz.


Da je isplata penzija u Federaciji BiH dovedena u pitanje, nagovijestio je premijer FBiH Fadil Novalić, koji je upozorio da neusvajanje ključnih dokumenata dovodi u pitanje ne samo isplatu svih penzija nego i obećano vanredno povećanje najnižih penzija za 3,2 posto.

 

Novalić je podsjetio da je te dokumente Predstavnički dom usvojio 9. januara, ali da konačnu riječ treba dati Dom naroda.

 

Ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača kazao je da je za penzionere vrlo bitno da sjednica bude održana danas kako bi se spriječilo da ne dođe do crnog scenarija.

 

- Bez usvajanja budžeta i finansijskog plana Zavoda može se ići samo na minimalno finansiranje, ali, kako god, bez pravnog osnova pare nije moguće isplaćivati, to je kriminal, to svi znamo. A dođe li do minimalnog finansiranja, ono ne može uključiti vanredno povećanje penzija, samo može pomoći da ne dođe do obustave isplate svih penzija, i to jedno vrijeme – pojasnio je Drljača.

 

No, nije mogao reći kakvo je raspoloženje politike da sjednica zaista bude održana i usvojeni važni dokumenti.

 

- Vrlo je bitno da sjednica bude održana u četvrtak i da u Domu imamo dovoljan broj ruku, da ne bude onih bolesnih i odsutnih, i da ove dvije tačke prođu - ističe Drljača.


Zabrinutost zbog novonastale situacije iskazao je i direktor Federalnog zavoda PIO Zijad Krnjić.

 

- Nekonstituiranje vlasti nakon izbora dovodi nas u problematičnu situaciju. Ovakva situacija dešava nam se prvi put s finansijskim planovima, ako se ima u vidu da je do sada odluka o privremenom finansiranju nadomještala neusvajanje budžeta - kazao je Krnjić.

 

- Oko 20 miliona iz budžeta svaki mjesec se daje za povlaštene penzije, to je oko 268 miliona KM godišnje. Ako nema finansijskog plana, sve se dovodi u pitanje – kaže Drljača.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 22

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još