Susret u zgradi Parlamentarne skupštine BiH

Zaključak na sastanku SDA - SNSD: Vlast trebaju formirati stranke koje su dobile povjerenje građana

Front22.01.19, 17:36h

Zaključak na sastanku SDA - SNSD: Vlast trebaju formirati stranke koje su dobile povjerenje građana
Zaključak sastanka, kako je kazao Staša Košarac iz SNSD-a, jeste da je što prije potrebno formirati vlast na nivou BiH

 

Delegacije Stranke demokratske akcije (SDA) i Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) održale su danas sastanak na kome su razgovarali o implementaciji izbornih rezultata i zaključili da je potrebno što prije konstituisati vlast.   

 

Nakon sastanka zamjenik predsjednika SDA Adil Osmanović najavio je da će naredni sastanak biti održan početkom februara. 

 

- Iskazali smo spremnost obje političke stranke da zajedno učestvujemo u radu novog Vijeća ministara, otvorili smo određena pitanja oko kojih se slažemo, kao što je put BiH ka EU – naveo je Osmanović.   

 

Također, kako je dodao, razgovarali su o saradnji na poboljšanju odnosa između susjednih zemalja i dogovorili da se ponovo sastanu početkom februara da bi detaljnije razgovarali u pogledu imenovanja predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH od Predsjedništva BiH.   

 

Osmanović je napomeno da na ovom prvom sastanku nije razgovarano o preraspodjeli resora,  ali da su saglasni da stvari treba ubrzati. 

 

- Otvorili smo mnoga pitanja, ima značajan broj pitanja oko kojih se slažemo, ali i onih pitanja oko kojih nemamo saglasnost, kao što je pitanje MAP-a, ali smo to ostavili da u februaru i ta pitanja otvorimo. Postoji i spremnost da se 'spusti lopta' i da uđemo krajnje ozbiljno u implementaciju izbornih rezultata – istakao je Osmanović. 

 

Izrazio je nadu da će u februaru napraviti konkretne poteze u tom pravcu. 

 

Zaključak sastanka, kako je kazao Staša Košarac iz SNSD-a, jeste da je što prije potrebno formirati vlast na nivou BiH. 

 

Prema njegovim riječima, opredjeljenje je da je za građane BiH najbolje da vlast konstituišu izborni pobjednici u Federaciji BiH i Republici Srpskoj. 

 

- Ono što je sasvim izvjesno jeste da pri implementaciji izbornih rezultata treba poštovati volju birača, a to je da SNSD čini strukturu vlasti na zajedničkom nivou i u izvršnom organu, ali isto tako da se u FBiH iskristališe, definiše ko je taj ko će zajedno sa SNSD činiti strukturu vlasti - naveo je Košarac i dodao da nesumnjivo SDA ima taj kapacitet. 

 

U delegaciji SDA na sastanku bili su: Denis Zvizdić, Adil Osmanović i Šemsudin Dedić, a u delegaciji SNSD-a Nebojša Radmanović, Staša Košarac i Nikola Špirić.

 

(FENA/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!