Čeka se zatišje kako bi se nastavilo po starom

Afera Diplome: Sakrivene krivične prijave protiv direktorice srednje škole iz Sanskog Mosta

Hronika21.01.19, 11:51h

Afera Diplome: Sakrivene krivične prijave protiv direktorice srednje škole iz Sanskog Mosta
Mišljenje novog ministra Damira Omerdića (A SDA) je jasno, oni nisu krivi dok se ne dokaže suprotno, a činjenicu da su u istoj političkoj stranci, koaliciji A SDA - Pomak, nije ni komentarisao

 

Iako je federalna Vlada uputila poziv kantonalnim i gradskim vlastima u Federaciji da im se pridruže u provjeravanju diploma državnih čimbenika i uposlenika na budžetu, iz Unsko-sanskog kantona još nikakvog odgovora nema. Naravno, Ministarstvo obrazovanja je, kako je naveo ministar Damir Omerdić, uputilo pismo direktorici Srednje mješovite škole u Sanskom Mostu zbog otvorene afere Diploma, ali se stiče dojam da se čeka zatišje kako bi se nastavilo po starom.

 

Otpis duga

 

Naime, Ministarstvo je već sve pritužbe dobilo u martu 2018, ali se ništa nije poduzimalo. Protiv direktorice Majde Cepić-Habibović i njenog muža Šemsudina Habibovića, koji se direktno dovode u vezu sa diplomom koju je kupila novinarka Žurnala za 2.600 KM i bez polaganja, pokrenuta je i krivična prijava još u martu 2014. U toj krivičnoj prijavi se navodi da je direktorica otpisala dug firmi svoga muža, a u drugoj krivičnoj prijavi iz januara 2015. godine pod tačkom jedan navodi se da je direktorica zajedno sa mužem učestvovala u izdavanju uvjerenja o stručnom osposobljavanju suprotno Zakonu o srednjem obrazovanju i pravilima škole. Mišljenje novog ministra Damira Omerdića (A SDA) je jasno, oni nisu krivi dok se ne dokaže suprotno, a činjenicu da su u istoj političkoj stranci, koaliciji A SDA - Pomak, nije ni komentarisao.

 

Oslobodjenje.ba je mišljenje tražilo i od akademika Muje Demirovića iz Bihaća.

 

- Ma kakav Pomak, to je nazadak, do kada ćemo ponavljati lekcije? Kantonalno ministarstvo treba odgovoriti kako je to moguće da supruga bude direktorica državne, a muž privatne škole, još da i radi svašta i ovamo. Pa, oni su u direktnom sukobu interesa. Ali, vjerujte da sada svi direktori osnovnih i srednjih škola lome vratove tko će prije se uključiti u A SDA koja je na vlasti, jer su vidjeli da onda mogu raditi šta hoće, kazao je za Oslobođenje profesor Demirović.

 

Što se tiče inicijative federalne Vlade o provjeri svih diploma, istakao je da je to trebalo i ranije učiniti.

 

Lokalne elite

 

- Apsolutno podržavam i ne znam šta se čekalo do sada. Mi imamo osoba sa kupljenim diplomama na visokim pozicijama i to od raznih sveučilišta, a kamoli srednjih škola. Ja sam za to da se provjeravaju, a zna se kako se to čini, kazao je Demirović za Oslobođenje.

 

Ustvrdio je da u današnjem društvu postoje lokalne elite u svakoj bosanskohercegovačkoj čaršiji, uglavnom sa sumnjivo stečenim diplomama, ali su zato duboko infiltrirane u stranke.

 

- Pa mene pitaju gdje sam ja, nema me. Jer ko nije u nekom gradskom vijeću, skupštini, komisiji, upravnim odborima i drugim stranačkim tijelima, taj i ne postoji, zaključio je Demirović.

 

 

(Oslobodjenje.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!