K´O NEKAD U KINO!

Digitalizirani domaći klasik „Dolly Bell“ ponovo igra u kinu Ekran Zenica

Kultura20.01.19, 21:17h

Digitalizirani  domaći klasik „Dolly Bell“ ponovo  igra u kinu Ekran Zenica
Multiplex Ekran Zenica u saradnji sa Filmskim Centrom Sarajevo za vas je pripremio ciklus bh. filmova kako bi kinematografsko blago naše zemlje ponovo bilo prikazano i u zeničkim kino dvoranama



Kultni film scenariste Abdulaha Sidrana i reditelja Emire Kusturice „Sječaš li se Dolly Bell“ je prvi na programu i igra do subote, 25 januara. Film je snimljen 1981. godine, dobitnik je nagrade „Zlatni lav“ na Filmskom festivalu u Veneciji i označava jedan od najvećih momenata u historiji bh. filma. 


PRIČA FILMA: Nakon početne hermetičnosti socijalistička Jugoslavija šezdesetih godina 20. stoljeća polako se otvara utjecajima izvana, osobito zapadnjačkom. Mladež u tome najviše uživa, prilagođavajući se novim kulturnim obrascima, te uživajući u glazbi, filmovima i drugim blagodatima modernog života. Dino (Slavko Štimac) živi u Sarajevu, u skromnoj kući s ocem, majkom, dvojicom braće i sestrom. Njegov jednostavan život, koji uglavnom provodi dangubeći s prijateljima ili predano proučavajući metode autosugestije i hipnoze, pod znatnim je utjecajem autoritativnog oca (Slobodan  Aligrudić), komunističkog idealista toliko predanog državnom poretku da u skladu s njim uređuje i odnose u obitelji. Dinin će se život ipak ubrzo promijeniti i to iz dva razloga. Prvi je očeva teška bolest, a drugi pojava nepoznate djevojke (Ljiljana Blagojević)  koju, na zahtjev lokalnog kriminalca, skriva u svojem golubinjaku.

 


INFO O FILMU: „Sjećaš li se Dolly Bell“/restauirana verzija
Žanr: Drama/Film nostalgije
Glavni glumci: Slavko Štimac, Slobodan Aligrudić, Ljiljana Blagojević, Mira Banjac, Pavle Vuisić, Nada Pani, Boro Stjepanović, Mirsad Zulić
Režiser: Emir Kusturica
Scenarij: Abudlah Sidran
Produkcija: Sutjestka film/Filmski centar Sarajevo
Na programu od: 25. Januar 2019.
Trajanje: 110 min..
Godina prozvodnje: 1981.

 

(Ekran/DEPO Portal)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!