dugačak 126 metara

Počelo postavljanje prvog stalnog pilota na Pelješkom mostu

Hronika20.01.19, 16:04h

Počelo postavljanje prvog stalnog pilota na Pelješkom mostu
Brod iz Kine krajem prošle godine dovezao je 24 pilota dužine od 126 do 128 metara, koji će biti dio Pelješkog mosta

 

U Komarni je počelo postavljanje prvog stalnog pilota dugog 126 metara na Pelješkom mostu.

 

Postavljanje stalnog pilota trebalo je da počne juče, ali je odgođeno zbog jakog juga, javila je Hrvatska radio-televizija.

 

Brod iz Kine krajem prošle godine dovezao je 24 pilota dužine od 126 do 128 metara, koji će biti dio Pelješkog mosta. Ovo su najduži piloti koji će biti ugrađeni kao temelji za dva centralna stuba budućeg mosta. Ukupno će biti postavljeno 148 pilota.

 

Predstavnik "Hrvatskih cesta" na gradilištu Pelješkog mosta Jeroslav Šegedin objasnio je da je razlika između ovih i testnih pilota u tome što su ovi, stalni piloti, antikorozivno zaštićeni u dijelu koji će biti u moru, dok dio koji ulazi u mulj nije potrebno zaštiti.

 

Prema njegovim riječima, u njima su ugrađene vodilice za postavljanje katodne zaštite i zaštite od munje.

 

Nakon toga slijedi izvlačenje mulja čija je naslaga na sredini Neretvanskog kanala oko 70 metara, te ubacivanje armiranog betona u cijevi pilota. 

 

Pelješki most biće dug 2.404 metra i visok 55 metara. Izvođač radova je kineski konzorcijum. 

 

Žang Dong, predstavnik izvođača radova kineske kompanije CRBC, kaže da će na izgradnji mosta raditi oko 300 radnika. 

 

Pelješki most trebalo bi da bude izgrađen 2021. godine i koštaće nešto više od 526 miliona evra. Projekat sufinansira EU sa 357 miliona evra bespovratnih sredstava, odnosno sa 85 odsto prihvatljivih troškova. 

 

Pelješki most bi trebalo da premosti Malostonski zaliv između Komarne i Brijeste na Pelješcu, u Dubrovačko-neretvanskoj županiji. Ovaj most je važan Hrvatskoj, jer bi se njegovom izgradnjom uspostavila čvrsta putna komunikacija između svih dijelova hrvatske teritorije.

 

(HRT/ DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!