PRVA ZVANIČNA POSJETA

Članovi Predsjedništva BiH zajedno putuju u Brisel, a već se posvađali: 'Nosimo veoma negativan prtljag...'

Front19.01.19, 17:10h

Članovi Predsjedništva BiH zajedno putuju u Brisel, a već se posvađali: 'Nosimo veoma negativan prtljag...'
- Ne mogu da garantujem neki dobar rezultat, imajući u vidu da odavde nosimo veoma negativan prtljag koji treba tamo da objasnimo, a odnosi se na neformiranje vlasti, neefikasnost organa, kašnjenje odgovora na Upitnik i druga pitanja. Time se lišavamo mogućnosti da nešto i zatražimo - rekao je Dodik

 



Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik potvrdio je da će zajedno druga dva člana Predsjedništva, Šefikom Džaferovićem i Željkom Komšićem, krajem mjeseca otputovati u Brisel na razgovore s čelnim ljudima Evropske unije. 


To će ujedno biti i prvi zvanična posjeta novog saziva Predsjedništva BiH, a smatra da može biti dobro iskorištena kako bi se razgovaralo o evropskom putu, ali ne i integracijama BiH u NATO savez. 


Za Radio RS-a je dodao i da je taj sastanak u Briselu ranije dogovoren, te da u BiH postoji konsenzus kada je u pitanju put u EU, ali da je ona u ovom trenutku opterećena unutrašnjim pitanjima. 


-To je nešto što smo, na neki način, konsenzusom uspostavili u Predsjedništvu vezano za izjavu o evropskom putu. Sve što se kasnije dešavalo vezano je za problematizaciju tog pitanja. Odjednom se pojavilo i pitanje NATO-a i vezivanja tog pitanja za formiranje vlasti, što bitno usložnjava posjetu, s obzirom na nagomilane probleme u BiH - ustvrdio je Dodik. 


Naveo da su ti problemi vezani, prije svega, za formiranje vlasti na nivou BiH, čime se, tvrdi, ne realizuje demokratski kapacitet utvrđen na izborima, što dovodi BiH u poziciju neefikasne zemlje. 


- Očigledno je da nerazjašnjena situacija u Federaciji BiH dovodi u krizu i odnose na nivou BiH – tvrdi Dodik. 


Očekuje da će posjeta Briselu biti posjeta mogućnosti, ali ne može da garantuje dobar rezultat. 


- Ne mogu da garantujem neki dobar rezultat, imajući u vidu da odavde nosimo veoma negativan prtljag koji treba tamo da objasnimo, a odnosi se na neformiranje vlasti, neefikasnost organa, kašnjenje odgovora na Upitnik i druga pitanja. Time se lišavamo mogućnosti da nešto i zatražimo - rekao je Dodik.


(FENA/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 11

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još