šta je pokazalo istraživanje javnog mnijenja

U kojem postotku građani Srbije žele u Evropsku uniju?

Hronika18.01.19, 19:53h

U kojem postotku građani Srbije žele u Evropsku uniju?
Rezultati su to najnovijeg istraživanja javnog mnijenja koje svakih šest mjeseci provodi Ministarstvo za europske integracije Srbije

 

Istraživanje pod nazivom "Europska orijentacija građana Srbije" pokazalo je kako 55 posto građana Srbije podražava ulazak te zemlje u Europsku uniju. 

 

 Rezultati su to najnovijeg istraživanja javnog mnijenja koje svakih šest mjeseci provodi Ministarstvo za europske integracije Srbije, a u kojemu je sudjelovalo 1.050 ispitanika starijih od 18 godina i koje je rađeno prema standardu Eurobarometra. 

 

 Podrška građana reformama je, kao i prethodnih godina, veoma visoka. Od ukupnog broja ispitanika, njih čak 75 posto smatra da bi reforme, neophodne za ulazak Srbije u EU, trebalo provoditi i mimo toga, zbog dobrobiti građana i stvaranja bolje i uređenije zemlje. 

 

 Za 17 posto građana članstvo u EU predstavlja put ka boljoj budućnosti mladih ljudi, a također za 17 posto više mogućnosti za zapošljavanje. Za 15 posto mogućnost slobodnijeg kretanja unutar granica EU, a za njih devet posto mogućnost da se uredi stanje u Srbiji. 

 

 Što se tiče "problema Beograda i Prištine", 64 posto građana smatra da bi se oni trebali rješavati neovisno od toga da li to traži EU, odnosno više od polovine ispitanika podržava opredeljenost Vlade Republike Srbije za nastavak dijaloga i spremnost da se na taj način dođe do održivih rešenja, javlja Tanjug.

 

(FENA/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!