Zbog nepostojanja zakona o gasu u FBiH

Forto: Kako je moguće da energetska i socijalna sigurnost 400.000 stanovnika ovisi o dobroj volji nekog ministra ili direktora firme?

Front18.01.19, 12:01h

Forto: Kako je moguće da energetska i socijalna sigurnost 400.000 stanovnika ovisi o dobroj volji nekog ministra ili direktora firme?
Zatražio je od Federalne vlade da predloži zakon o gasu kojim će ova strateška pitanja urediti nezavisni regulatori te poručio da ona ne smiju biti prepuštena dobroj volji politički imenovanih dužnosnika

 

Redovna i stabilna isporuka gasa Kantonu Sarajevo te formiranje cijene gasa prema domaćinstvima i pravnim osobama svake godine za građane KS predstavlja poseban izvor nesigurnosti. 

 

Upravo je to bila tema niza sastanaka koje je premijer Kantona Sarajevo Edin Forto održao s ekspertima u oblasti energetike, koji je tom prilikom kazao da neuređenost u ovoj oblasti najviše trpe građani KS. 

 

- Sramota je da Federacija BiH nema Zakon o gasu i Kanton Sarajevo kao najveći potrošač gasa svake godine strahuje da li će gasa biti i po kojoj cijeni će on biti isporučen. Kako je moguće da energetska, pa i socijalna sigurnost 400.000 stanovnika ovisi o dobroj volji nekog ministra ili direktora neke federalne firme - rekao je premijer Forto. 

 

Zatražio je od Federalne vlade da predloži zakon o gasu kojim će ova strateška pitanja urediti nezavisni regulatori te poručio da ona ne smiju biti prepuštena dobroj volji politički imenovanih dužnosnika. 

 

- Ako je Republika Srpska mogla uraditi upravo to, donijeti Zakon o gasu na entitetskom nivou, da li postoji razlog da to ne uradi i Federacija - pitanje je premijera upućeno prema Vladi Federacije BiH. 

 

On je od Vlade FBiH zatražio da se pod hitno izjasni o tom pitanju i uvede red u sektor isporuke i distribucije gasa, jer građani Kantona Sarajevo očekuju dugoročnu stabilnost kod isporuke ovog ključnog energenta, saopćeno je iz Press službe KS.

 

(FENA/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 9

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još