Poljoprivredni biznis popularnog pjevača

Ferrero traži lješnjake od Alena Islamovića: Nisu vjerovali da toga ima na Balkanu

Biznis Klub18.01.19, 10:43h

Ferrero traži lješnjake od Alena Islamovića: Nisu vjerovali da toga ima na Balkanu
Moje su sorte najtraženije na svjetskom tržištu za fabrike čokolada, za pravljenje ulja…

 

Pjevač kultne grupe “Bijelo dugme”, pjevač Alen Islamović, pored aktivnog pjevanja se već nepune tri godine bavi i uzgojem lješnjaka.

 

On za portal CdM otkriva dokle je dogurao na svom “agrobiznis” planu.

 

Njegova farma u Bihaću prostire se na površini od 25.000 metara kvadratnih. “To je moje slobodno vrijeme između vikenda, rad na plantaži kreće od marta, aprila pa do septembra ili oktobra”, objašnjava Islamović. 

 

alen-islamovic-ljesnjaci

 

U sedam dana dovoljna su dva da održavaš plantažu, zalivaš, štitiš od parazita, prskanje, prehranjivanje preko korijena, lista i tako dalje. Tu ljubav prema zemlji i poljoprivredi mu je, ističe, usadio otac, a bihaćko polje je najpogodnije za lješnjak u BiH. 

 

“Moje su sorte najtraženije na svjetskom tržištu za fabrike čokolada, za pravljenje ulja… Radiću na tome da brendiram svoje plodove pod nazivom `Lješnjak s Une`, a to će početi za par godina.” 

 

Plan je, dodaje Islamović, da kad ode u penziju farma bude kapaciteta između 10-15 tona lješnjaka, ističući da se za njegov prozvod već interesuju poznati prerađivači iz inostranstva. “Za mene se interesuju prerađivači lješnjaka Švajcarske, Austrije i Ferrero Rocher.” 

 

“Farmu održavamo propisanim pesticidima Evropske unije. Da probate moj plod ne bi vjerovali, kao da ste uzeli kašičicu nutele. Poslao sam u Švajcarsku na analizu šaku lješnjaka i nisu mogli da vjeruju da tako nešto postoji na Balkanu i da se uzgaja.” 

 

"Možda neko misli da je nešto moram. Ja stvarno ne moram ništa. Ja sam srećan deda koji očekuje još unučića tokom godine", objašnjava poznati pjevač.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 8

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još