naslijedila mjesto almina zrno

Amila Smajović nova predsjednica ULUPUBIH-a

Kultura17.01.19, 13:16h

Amila Smajović nova predsjednica ULUPUBIH-a
Članica je ULUPUBIH-a, ULUBIH-a i ZUP Baščaršija. Stekla je i diplomu i na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu

 

Grafička umjetnica specijalizovana u oblasti komunikacijskih simbola na ćilimima Amila Smajović izabrana je za novu predsjednicu Udruženja likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti BiH (ULUPUBIH), naslijedivši na toj poziciji fotografa Almina Zrnu

 

Odluka je donesena na izbornoj skupštini održanoj 15. januara kada su izabrani novi organi Udruženja - članovi i članice upravnog i nadzornog odbora, umjetničkog savjeta i suda časti, a za generalnog sekretara imenovan je grafički dizajner Miodrag Spasojević Štrika, saopćeno je iz ULUPUBIH-a. 

 

Prisutni su bili jednoglasni u ocjeni da je Udruženje u proteklom periodu bilo znatno prisutnije u javnosti, te da je realizovano nekoliko relevantnih projekata, među kojima su istraživanja bosančice kao i projekat Sarajevo100 u kome je učestvovalo tri stotine dizajnera sa pet kontinenata. Uz veliki angažman dizajnerice i umjetnice Amre Zulfikarpašić, ULUPUBIH je u januaru potpisao i ugovor o korištenju prostora na adresi Koševo 7 za prodajnu galeriju, što će umnogome doprinijeti vidljivosti i ekonomskoj stabilnosti Udruženja i njegovih članova i članica. 

 

Amila Smajović je rođena u Jablanici. Srednju školu primijenjenih umjetnosti završila je u Sarajevu. Diplomirala je i magistrirala grafiku na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu, a doktorirala komunikologiju na Političkim naukama, s temom "Komunikacijski simboli - studija slučaja bosanski ćilim". 

 

Članica je ULUPUBIH-a, ULUBIH-a i ZUP Baščaršija. Stekla je i diplomu i na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu. Imala je veliki broj samostalnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Učestvovala je u raznim projektima zaštite i afirmacije kulturnog naslijeđa. Objavlila je tekstove u časopisima Odjek i Baština. Bavi se istraživanjem tradicionalnog ćilima i dizajnom u tekstilu. 

 

Za svoj rad dobila je mnogobrojne nagrade od kojih se izdvajaju - 2003. nagrada ULUBIH-a Collegium Artistcum za Nove medije; 2004. III nagrada na Javnom koknursu za izradu skulpture ispred poslovne zgrade Avaza; 2007. posebna Nagrada „Kraljica Katarina Kosača“, Udruženja malih i srednjih poduzetnika i menadžera BIH; 2011. nagrada ULUPUBIH-a Collegium Artistcum za Unikatnu tapiseriju; 2009; Povelja za doprinos očuvanju i obnovi kulturno historijskog naslijeđa FMKS i druge.

 

- Zahvaljujem se svim svojim kolegama i kolegicama na ukazanom povjerenju. Očekujem da ćemo svi zajedno ujediniti snage u borbi za bolji status umjetnika/ca i umjetnosti u današnjem bosanskom društvu. Mi ćemo naše napore usmjeriti u izradi programske platforme  koja će biti okosnica budućih aktivnosti ULUPUBIH-a. Radit ćemo i na dosadađnjim aktivnostoma i naravno biti nezaobilazan dio kulturnih i javnih dešavanja u zemlji i regionu. - rekla je nova predsjednica

 

(FENA/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!