odgođeno za sutra

Nema uvjeta za sjednicu Doma, nisu dostavljeni prijedlozi za sastav komisija

Front16.01.19, 15:44h

Nema uvjeta za sjednicu Doma, nisu dostavljeni prijedlozi za sastav komisija
Potvrdio je to novinarima u Sarajevu predsjedavajući Kluba Socijaldemokratske partije (SDP) BiH Saša Magazinović

 

Prošireni Kolegij Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine zasjedao je danas u Sarajevu i odlučio odgoditi sjednicu Doma zakazanu za sutra, 17. januara, na kojoj je su trebali biti izabrani članovi parlamentarnih komisija odnosno radnih tijela. 

 

Potvrdio je to novinarima u Sarajevu predsjedavajući Kluba Socijaldemokratske partije (SDP) BiH Saša Magazinović dodajući da je razlog odgađanja sjednice činjenica što određeni broj klubova stranaka nije dostavio prijedloge za popunjavanje komisija što je dio konstituiranja parlamenta. 

 

Istaknuo je da su članove Proširenog kolegija, u kojem sjede predsjednici klubova svih parlamentarnih stranka, o takvom stavu obavijestili članovi Kolegija Doma Denis Zvizdić (Stranka demokratska akcija - SDA), Borjana Krišto (Hrvatska demokratska zajednica - HDZBiH) i Nebojša Radmanović (Savez nezavisnih socijaldemokrata - SNSD). 

 

Magazinović je dodao da se otvoreno govori o tome da je izbor predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH isključivi razlog zašto se koči završetak konstituiranja parlamenta, te je postalo jasno, naveo je, da je koalicija SDA, HDZBiH i SNSD dogovorila samo izbor rukovodstva Doma, ali ne i dalje od toga. 

 

Pozvao je predstavnike ovih partija da sjednu i dogovore sazive komisija i sve ostalo što je potrebno kako bi najviše zakonodavno tijelo države počelo funkcionirati. 

 

Krišto je potom odbacila tvrdnje Magazinovića da su predstavnici ovih stranka nešto dogovorili, objasnivši da nije ispunjena pretpostavka za održavanje ove sjednice odnosno formiranje stalnih komisija ovog doma. 

 

Pozvala se na član 30 Poslovnika Predstavničkog doma koji precizira da se stalne komisije formiraju prema veličini klubova te da u sastavu moraju biti dvije trećine poslanika iz Federacije BiH i jedna trećina iz Republike Srpske. 

 

- Određeni broj klubova iz oba entiteta nije dostavio imena svojih predstavnika za radna tijela te ni danas nisu ispunjeni uvjeti ovog člana da se mogu formirati stalna radna tijela zbog čega nema ni uvjeta ni pretpostavki za održavanje sjednice Doma - pojasnila je Krišto. 

 

Potvrdila je da je iz SNSD-a legitimno zatraženo da se sjednica odgodi jer nisu ispunjene poslovničke pretpostavke za održavanje sjednice, a predsjedavajući Kluba poslanika SNSD-a Staša Košarac kazao je da je zahtjev za odgađanje sjednice upućen jer nema definirane skupštinske većine koja bi trebala obavljati vlast na državnom nivou u naredne četiri godine. 

 

On smatra da je besmisleno konstituirati stalna tijela, a da pri tome nije imenovan novi predsjedavajući Vijeća ministara BiH, dodajući da se ova pitanja ne mogu izolirati te je potvrdio da ni SNSD nije dostavio svoje prijedloge za članove komisija. 

 

S druge strane, šef Kluba poslanika SDA Adil Osmanović naglasio je da je ovaj klub, koji broji najviše članova, bio spreman da se održi druga sjednica ovog saziva Predstavničkog doma te da se pristupi imenovanju stalnih komisija u skladu s Poslovnikom, dodajući da je ovaj klub i dao svoje prijedloge za kandidate. 

 

- Bilo je dovoljno vremena da i ostali klubovi isto postupe, no nakon dopisa SNSD-a u kojem traže odgađanje sjednice upitao sam Radmanovića da li je razlog tome neimenovanja predsjedavajućeg Vijeća ministara, on je odgovorio potvrdno - pojasnio je Osmanović. 

 

Iznio je stav SDA koja smatra da u istu ravan ne treba dovoditi formiranje stalnih tijela s imenovanje predsjedavajućeg Vijeća ministara, a sutrašnja sjednica trebala je biti samo nastavak konstituiranja ovog doma. 

 

Dodao je i to da SDA sa SNSD-om nije imala zvanični sastanak koji se tiče izbora novog saziva Vijeća ministara, izražavajući očekivanje da će se to dogoditi u ovom mjesecu i time je odbacio navode lidera SNSD-a Milorada Dodika koji je kazao da su "bošnjački lideri izigrali dogovor" kada je u pitanju imenovanja Vijeća ministara. 

 

Predsjedavajući Kluba Demokratske fronte (DF) Dženan Đonlagić ocijenio je da je ovakvo ponašanje neozbiljno i neprofesionalno jer je zakazana sjednica Doma i Proširenog kolegija a 24 sata prije održavanja obaviješteni su da se nisu stekli uvjeti za održavanje sjednice. 

 

Klub poslanika Srpski klub Nenad Stevandić potvrdio je da ni oni nisu predložili članove komisija jer je opstrukcija počela onog dana kada je odlučeno da se produži rad Vijeća ministara BiH u tehničkom mandatu, dodajući da je namjera da se nastavi sukob ovog saziva Vijeća ministara BiH s Republikom Srpskom. 

 

Nakon ovakvog epiloga sjednica Kolegija i Proširenog kolegija sjednica Predstavničkog doma je otkazana, a sutra su trebali biti imenovani članovi šest radnih tijela Doma (Ustavnopravna komisija, Komisija za vanjske poslove, Komisija za vanjsku trgovinu i carine, Komisija za finansije i budžet, Komisija za saobraćaj i komunikacije te Komisija za ostvarivanje ravnopravnosti spolova).

 

(FENA/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!