nastanio se u međugorju

Potvrdio bh. ministar pravosuđa: BiH odbila hrvatski zahtjev za izručenje Zdravka Mamića

Hronika16.01.19, 15:09h

Potvrdio bh. ministar pravosuđa: BiH odbila hrvatski zahtjev za izručenje Zdravka Mamića
Ministar pravosuđa Bosne i Hercegovine Josip Grubeša potpisao je rješenje kojim je definitivno odbio mogućnost izručenja Zdravka Mamića Hrvatskoj, potvrdio je u srijedu medijima Grubešin pomoćnik za međunarodnu saradnju Nikola Sladoje

 

Kao i u Hrvatskoj, i u BiH konačnu odluku o izručenju donosi ministar pravosuđa.

 

Ministar pravosuđa Bosne i Hercegovine Josip Grubeša potpisao je rješenje kojim je definitivno odbio mogućnost izručenja Zdravka Mamića Hrvatskoj, potvrdio je u srijedu medijima Grubešin pomoćnik za međunarodnu saradnju Nikola Sladoje.

 

„Rješenje je doneseno na temelju odredbe članka 45. stavka 3. Zakona o međunarodnoj pravnoj pomoći u kaznenim stvarima, sukladno kojem ministar pravosuđa BiH odbija zahtjev za izručenje ako prethodno Sud BiH utvrdi da nisu ispunjene pretpostavke za izručenje“, pojasnio je Sladoje, kako prenosi Hina.

 

Potjernicu za Mamićem raspisao je Županijski sud u Osijeku koji ga je nepravomoćno i osudio na šest i po godina zatvora proglasivši ga krivim za izvlačenje novca iz Dinama.

 

Uoči izricanja te presude u junu 2018. godine Mamić je pobjegao u BiH i nastanio se u Međugorju gdje i sada živi.

 

Nakon toga je priveden Sudu BiH koji je također odbio hrvatski zahtjev jer je utvrdio kako je Mamić državljanin BiH kao i da je kazneno djelo za koje je osuđen u Hrvatskoj počinjeno prije nego što je između Hrvatske i BiH potpisan sporazum o izručenju pa se u ovom slučaju ne može primijeniti.

 

Mamić je odbio svaku mogućnost povratka u Hrvatsku i tvrdi kako je žrtva „montiranog procesa“. Ranije je izjavio kako je uvjeren da će ga Vrhovni sud Hrvatske u žalbenom postupku osloboditi optužbi.

 

(sport1.oslobodjenje.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/rm)

 Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!