'Marš na Mars'

Sarajevski bend Činčila novim singlom oštro kritikuje čovječanstvo: 'Dosta je ubijanja naše Majke Zemlje'

Zabava16.01.19, 09:27h

Sarajevski bend Činčila novim singlom oštro kritikuje čovječanstvo: 'Dosta je ubijanja naše Majke Zemlje'
Singl „Marš na Mars“ je objavljen pod izdavaštvom Lampshade Media, a to je samo jedna od pjesma koja će se naći na albumu, najavljenom na proljeće ove godine

 

Nova pjesma benda Činčila pod nazivom "Marš na Mars" je oštra kritika današnjeg čovječanstva, odnosno moderne civilizacije. Ukazuje na to da ljudski rod sve više zaboravlja koliko je bitno očuvanje životne sredine.

 

Živimo u vremenu u kojem smo konstantno suočeni sa upozoravajućim planetarnim pojavama, ali nažalost nismo svjesni i ne želimo biti svjesni koje nas posljedice očekuju. Čini se kao da je ljudski rod postao potpuno "gluh i slijep" na najvažnije stvari, a to je sigurno i ekologija, odnosno očuvanje planete Zemlje, kao našeg jedinog staništa!


Singl „Marš na Mars“ je objavljen pod izdavaštvom Lampshade Media, a to je samo jedna od pjesma koja će se naći na albumu, najavljenom na proljeće ove godine.

 

Bend Činčila je i jedan od rijetkih bendova koji se u svome radu bavi direktnim kombinovanjem likovne umjetnosti i muzike, te u ovom spotu prikazuju i tu svoju umjetničku komponentu, u kostimografiji i scenografiji spota. 

 

Frontmen benda, Vanja Solaković, u spotu predstavlja individualca, kojem je naprosto dosta svega, te tražeći način kako da napusti ovaj naš svijet, pravi raketu od kartona i u njoj uspijeva odletjeti na Mars. Karton, kao jeftini umjetnički materijal, metaforički govori i o tome kako istinski, ali i u umjetnosti, nismo ovisni o materijalnom bogatstvu da bismo uspješno pronašli svoje utočište i mir. U ovom konkretnom slučaju Mars predstavlja i jedan imaginarni svijet, u koji protagonista odlazi, u njemu nalazi sreću i donosi je u svoju realnu sredinu, te istu dijeli sa svima, putem muzike i performansa.

 

Snimanje, režiju i montažu spota potpisuje Romano Kuduzović koji je, zajedno sa bendom i idejnim doprinosom, upotpunio ovu priču.
   

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!