Poslije odbacivanja sporazuma u Brexitu

Juncker: Velika Britanija nema puno vremena, rizik za EU se povećao

Hronika16.01.19, 08:41h

Juncker: Velika Britanija nema puno vremena, rizik za EU se povećao
Rizik da će Velika Britanija izaći iz EU bez ikakvog sporazuma, sinoć se povećao. Iako ne želimo da se to desi, Evropska komisija nastavit će rad kako bi bili sigurni da je EU spremna, navodi se u saopćenju predsjednika Evropske komisije

 

Predsjednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker nakon poraza britanske premijerke Theresa May na glasanju u Parlamentu o sporazumu za Brexit rekao da je sada povećan rizik od izlaska Velike Britanije iz EU bez sporazuma, te da žali zbog sinoćnje odluke poslanika. 

 

U saopćenju Evropske komisije naglašeno je da Velika Britanija nema još mnogo vremena, te da mora što prije razjasniti svoje namjere.

 

- Žalim zbog odluke poslanika u Parlamentu Velike Britanije. Što se tiče Evropske unije, proces ratifikacije se nastavlja. Dogovor o izlasku Velike Britanije iz EU je fer kompromis i najbolji mogući dogovor. Smanjuje sveukupnu štetu koju je prouzrokovao Brexit za sve stanovnike i biznise širom Evrope - navodi se u saopćenju Evropske komisije.

 

Evropska komisija uložila je iznimno mnogo vremena i napora na pregovore oko sporazuma. Pokazali smo kreativnost i fleksibilnost. Ja, zajedno sa predsjednikom Tuskom, sam pokazao dobru volju ponudivši dodatna objašnjenja i ponovna potvrđivanja u pismima razmijenjeih sa premijerkom May. Rizik da će Velika Britanija izaći iz EU bez ikakvog sporazuma, sinoć se povećao. Iako ne želimo da se to desi, Evropska komisija nastavit će rad kako bi bili sigurni da je EU spremna. Pozivam Veliku Britaniju da razjasni svoje namjere što je prije moguće. Vrijeme je skoro isteklo - navodi se u saopćenju predsjednika Evropske komisije.

 

Predsjednik Evropskog vijeća Donald Tusk na Twitteru je komentirao poraz May u britanskom Parlamentu, nakon što velika većina poslanika nije podržala sporazum koji je ona postigla sa Briselom.

 

- Ukoliko sporazum nije moguć i ukoliko niko ne želi ishod bez sporazuma - ko će onda imati hrabrosti da kaže koje je jedino pozitivno rješenje? - napisao je Tusk.

 

(Nap.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!