Navodile i nepostojeće subspecijalizacije

Dodale sebi titule: Tri liječnice u Brčkom optužene jer su koristile zvanja koja nisu imale

Hronika15.01.19, 16:39h

Dodale sebi titule: Tri liječnice u Brčkom optužene jer su koristile zvanja koja nisu imale
S tim u vezi, optužene su za kaznena djela posebnih slučajeva krivotvorenja isprave za koje je zaprijećena kazna zatvora u trajanju od tri mjeseca do pet godina

 

Tužiteljstvo Brčko distrikta BiH podiglo je optužnice protiv tri liječnice u JZU "Zdravstveni centar" Brčko zbog sumnje da su pri izdavanju medicinske dokumentacije koristile zvanja koja nisu imale. 

 

 Pedijatrica Nada Elez (64), transfuziolog Nadežda Peulić (63) i internista Vesna Vujačić Petrović (55) optužene su da su radeći na poslovima ljekara u medicinskim dokumentima koje su izdavale navodile nepripadajuća subspecijalistička zvanja, priopćilo je Tužiteljstvo Brčko distrikta BiH. 

 

 Trima odvojenim optužnicama Tužiteljstvo distrikta stavilo je na teret optuženima da su u otpusnicama, odnosno ljekarskim nalazima i mišljenjima, pored pripadajućih specijalističkih zvanja navodile i zvanja iz oblasti subspecijalizacije, iako svjesne da ih ne posjeduju. 

 

 One su optužene da su izdavale i ovjeravale otpusnice odnosno nalaze i mišljenja, koji imaju bitan utjecaj na dokaznu snagu u postupku liječenja, navodeći nepripadajuća subspecijalistička zvanja neonatologa (Elez), hematologa (Peulić), odnosno onkologa (Vujačić Petrović). 

 

 S tim u vezi, optužene su za kaznena djela posebnih slučajeva krivotvorenja isprave za koje je zaprijećena kazna zatvora u trajanju od tri mjeseca do pet godina. Nakon prosljeđivanja Osnovnom sudu Brčko distrikta BiH sve tri optužnice su u fazi prethodnog saslušanja u cijelosti potvrđene, navodi se u priopćenju.

 

(FENA/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 8

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još