Konaković nakon poziva školama da obustave izdavanje svjedočanstava

Ne damo bosanski jezik, ali ne dozvoljavamo segregaciju onih koji ga ne govore! To je poruka Dodikovom režimu!

Front15.01.19, 14:01h

Ne damo bosanski jezik, ali ne dozvoljavamo segregaciju onih koji ga ne govore! To je poruka Dodikovom režimu!
Prošle godine u novembru škole su dobile instrukciju o pisanju naziva nastavnog predmeta, a roditelji su pozvani da se u anketi opredijele za bosanski, hrvatski ili srpski jezik i književnost

 

Ministarstvo obrazovanja Kantona Sarajevo pozvalo je škole da do daljnjeg obustave izdavanje uvjerenja o ostvarenom uspjehu na kraju prvog polugodišta zbog problema koji je nastao zbog upisa naziva predmeta kod djece roditelja koji se nisu željeli opredijeliti za bosanski, hrvatski ili srpski - kao odvojene jezike, u skladu sa ranijom direktivom Ministarstva.

 

Pretprošle godine stigla je iz Ministarstva instrukcija školama - da osiguraju nastavu "na jednom od tri zvanična jezika konstitutivnih naroda."

 

Prošle godine u novembru škole su dobile instrukciju o pisanju naziva nastavnog predmeta, a roditelji su pozvani da se u anketi opredijele za bosanski, hrvatski ili srpski jezik i književnost.

 

Predsjedavajući Skupštine KS Elmedin Konaković govorio je danas o ovom problemu.

 

"Direktora Prosvjetno-pedagoškog zavoda imenovala je stara vlada dan pred njen odlazak. To je destruirana institucija. Činjenica je da se dešava jedan od najbolnijih procesa u državi, a to je ogromno miješanje politike u obrazovanje. Očekujemo reakcije radikalno lijevih i radikalno desnih pametnjakovića koji će nakon ove pres-konferencije imati svoje stavove. Ustav FBiH poznaje samo tri jezika. Živimo u FBIH koja je definisala svoje propise, da imamo bosanski, hrvatski i srpski jezik. Pred bilo kojim sudom u Strazburu bi BiH imala probleme segregacije ili ljudskih prava. Odluke će se donositi na bazi isključivo stručnih i naučnih mišljenja. Ne damo nikome da govori da je bilo ko protiv bosanskog jezika", kazao je Konaković.

 

Poručio je da je ovo jasna poruka svima koji ne razmišljaju bosanski nego razmišljaju nacionalno.

 

"Ovo je poruka Republici Srpskoj kako se Sarajevo odnosi prema jezicima i pravima naroda koji u njemu žive. Sarajevo nije multietnično onoliko koliko bismo željeli, radi agresije na BiH, ali postoje  oni u Sarajevu koji svojim potezima rade da se destruira njegova multietničnost. Mi nismo ti. Ne damo bosanski jezik, a ne damo segregaciju onima koji ga ne govore. To je poruka režimu Milorada Dodika i nekima koji tamo naš jezik zovu 'bošnjački'. Bosanski jezik nije isključivo jezik bošnjačkog naroda", naveo je Konaković.

 

(N1, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 27

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još