Prijedlog Komisije za NATO-a 'živ', ali visi o tankom koncu

Ni danas ministri neće razmatrati Nacionalni godišnji plan: Šarović tražio skidanje tačke s dnevnog reda

Front15.01.19, 12:24h

Ni danas ministri neće razmatrati Nacionalni godišnji plan: Šarović tražio skidanje tačke s dnevnog reda
Usvajanje ovog plana u konačnici bi značilo aktivaciju Akcionog plana za članstvo (MAP) u NATO-u na šta BiH čeka već godinama i obuhvata odgovore na set pitanja iz oblasti politike, odbrane, resursa i pravnih pitanja

 

Zasjeda Vijeće ministara, ali ni danas neće biti razmataran Prijedlog godišnjeg nacionalnog programa kojeg je pripremila Komisija za NATO integracijski proces BiH, jer će ministri raditi skraćeno.

 

Prema informacijama koje je s Patrijom podijelio jedan ministar samo trećina dnevnog reda će biti završena, a sjednica će se nastaviti u naredni utorak. Kako nam je preneseno radi se skraćeno zbog obaveza srpskih ministara u vezi s pravoslavnom Novom godinom.

 

Mirko Šarović tražio je da se skine s dnevnog reda, ali to nije prihvaćeno, tako da je Nacionalni plan 'živ', ali nažalost visi o tankom koncu.

 

Riječ je o dokumentu koji je od BiH zatražen na sastanku ministara vanjskih poslova zemalja Sjevernoatlantskog saveza (NATO).

 

Usvajanje ovog plana u konačnici bi značilo aktivaciju Akcionog plana za članstvo (MAP) u NATO-u na šta BiH čeka već godinama i obuhvata odgovore na set pitanja iz oblasti politike, odbrane, resursa i pravnih pitanja.

 

Ovaj dokument državni ministri trebali su razmatrati i na prvom dijelu sjednice održanom 27. decembra prošle godine, no tačka je skinuta s dnevnog reda zbog zahtjeva predstavnika iz Republike Srpske. Kasnije je jedna sjednica pomjerena za danas upravo zbog ove tačke.

 

Ministri iz SDS-a nisu spremni podržati ovaj program.    

 

(Nap.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 5

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!