Maja Kocijančič, portparolka Evropske unije

Za EU je važno sprovođenje odluka Ustavnog suda, uključujući i presudu o 9. januaru

Front15.01.19, 08:39h

Za EU je važno sprovođenje odluka Ustavnog suda, uključujući i presudu o 9. januaru
Zbog prisustva na obilježavanju 9. januara u Banja Luci Republika Hrvatska je opozvala ambasadora u BiH Ivana Del Vechia, dok se predsjednik HDZ-a, trenutno najveće političke partije Hrvata u BiH Dragan Čović, našao na udaru hrvatske opozicije i javnosti, pa i unutar samog HDZ-a

 

Ustavni sud Bosne i Hercegovine donio je presudu 2015. godine da obilježavanje Dana Republike Srpske 9. januara nije u skladu sa Ustavom Bosne i Hercegovine, izjavila je za Patriju Maja Kocijančić, glasnogovornica Evropske unije, komentarišući prošlosedmičnu proslavu tog datuma u Banja Luci, pozivajući političare u Bosni i Hercegovini da se suzdrže od retorike koja uzrokuje podjele.

 

Za većinu Srba 9. januar je datum rađanja Republike Srpske, entiteta u Bosni i Hercegovini, dok je za Bošnjake i Hrvatske taj datum početak stradanja i progona.

 

Političko rukovodstvo bosanskih Srba, bez učešća predstavnika Bošnjaka, Hrvata i Ostalih je 9. januara 1992. godine donijelo Deklaraciju o proglašenju Republike srpskog naroda Bosne i Hercegovine, kasnije Republike Srpske, pa je Ustavni sud BiH 2015. godine ocijenio „da izbor 9. januara kao datum obilježavanja praznika Dan Republike Srpske nema simboliku kolektivnog zajedničkog sjećanja“, te da kao takav i ne može biti slaviti kao dan tog entiteta.

 

Zbog prisustva na obilježavanju 9. januara u Banja Luci Republika Hrvatska je opozvala ambasadora u BiH Ivana Del Vechia, dok se predsjednik HDZ-a, trenutno najveće političke partije Hrvata u BiH Dragan Čović, našao na udaru hrvatske opozicije i javnosti, pa i unutar samog HDZ-a. 

 

Osim ambasadora Del Vechia, na proslavi obilježavanja 9. januara bio je još samo ruski ambasador u BiH Petar Ivancov, dok niti jedan drugi ambasador u zemlji nije prisustvovao ceremoniji u Banja Luci.

 

„Evropska unija pripisuje veliki značaj pravilnom funkcioniranju demokratskih institucija, uključujući sprovedbu odluka Ustavnog suda, te zahtijeva od svih političkih lidera u Bosni i Hercegovini da se suzdrže od retorike koja uzrokuje podjele kao i da se fokusiraju na efektivnu vladavinu prava i formiranje vlade kako bi se pristupilo političkim i ekonomskim reformama od vitalnog značaja“, rekla je Kocijančić.

 

„Evropska unija je posvećena EU perspektivi Bosne i Hercegovine kao jedinstvene, ujedinjene i suverene zemlje“, zaključila je glasnogovornica Evropske unije.  

 

(Nap.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!