nakon burnih reakcija u bih i hrvatskoj

Čović: Izmanipulirana je javnost, to je bila samo svečana akademija... Niko nam neće određivati...

Front14.01.19, 13:13h

Čović: Izmanipulirana je javnost, to je bila samo svečana akademija... Niko nam neće određivati...
Postavio je pitanje da li bi mediji toliko pažnje poklonili da nije prisustvovao toj manifestaciji

 

Govoreći o svojem prisustvu na Svečanoj akademiji održanoj u Banjaluci povodom obilježavanja 9. januara, Dragan Čović, predsjednik Hrvatske demokratske zajednice je poručio da niko neće određivati gdje će se pojaviti, da li na Svečanoj akademiji ili na nekom drugom mjestu. Kako je kazao, pitanje je da li bi značajno medijski bilo ispraćeno obilježavanje Dana Republike Srpske. Ponovio je da je izvještavanjem o ovom događaju izmanipulirana javnost - piše N1

 

Čović je podsjetio da je već nekoliko puta prisustvovao na svečanoj akademiji. Pri tome je postavio pitanje da li bi mediji toliko pažnje poklonili da nije prisustvovao toj manifestaciji. Za njega je to pokazatelj političkog trenutka i odnosa naroda u Bosni i Hercegovini dodavši:

 

"Da nisam bio nazočan na toj manifestaciji, da li bi se pratilo šta se dešavalo? Vratili smo se unazad i taj politički ambijent iz Sarajeva je uspješno prenesen. Izmanipulirana je javnost. To je bila samo svečana akademija. Hrvatska demokratska zajednica i Hrvatski narodni sabor će se nastaviti boriti za legitimno predstavljanje u saradnji s bošnjačkim i srpskim narodom. Niko nam neće određivati hoćemo li se pojavljivati na Svečanoj akademiji, na jednoj, drugoj ili trećoj lokaciji. Želimo do kraja zaštititi hrvatski narod".

 

Prema riječima predsjednika Hrvatske demokratske zajednice, ne interesuje ga da li će njegovo prisustvo Svečanoj akademiji biti izmanipulirano i da je medijska pažnja bila u svrhu skretanja pažnje bilo sa drugih događaja.

 

Također je pozvao na prestanak govora mržnje u kontekstu ovog događaja.

 

Govoreći o formiranju vlasti na nivou države i FBiH, Čović je kazao da će Vijeće ministara nastaviti raditi dok se ne imenuje novo. Kako je naveo, očekivao je da će se Vijeće ministara brzo napraviti.

 

"Činjenica je da oni koji su naglas najavljivali da će moći napraviti vlast na jedan drugi način, imam osjećaj da su sad izgubili taj koalicijski kapacitet", poručio je Čović.

 

"HDZ -HNS žele svoju domovinu BiH kao evropsku zemlju, uređenu, modernu, pravnu državu u kojoj će hrvatski narod ustavno biti jednakopravan do kraja. Imam uvjerenja da smo na dobrom putu", dodao je.

 

Poručio je još jednom da "jeziku mržnje nema mjesta", te da se radi o "igrama od trenutka do trenutka".

 

"Jezik mržnje dolazi otprilike od istih ljudi. Otišao sam podržati naše ljude", naveo je Čović.

 

(N1, DEPO PORTAL,BLIN MAGAZIN/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 53

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još