ako nije ministrica, ko je dao nalog?

Jednim potezom u Sarajevu izbrisano 36.000 ocjena: Kako su roditelji ucjenjivani zbog uvjerenja?!

Hronika14.01.19, 12:12h

Jednim potezom u Sarajevu izbrisano 36.000 ocjena: Kako su roditelji ucjenjivani zbog uvjerenja?!
Iz EMIS baze i elektronskog dnevnika izbrisan naziv predmeta bosanski/hrvatski/srpski jezik i književnost, čime su izbrisane i sve zaključne ocjene, rekao Sivro



Učenici pojedinih osnovnih škola nisu dobili uvjerenja o završenom prvom polugodištu jer se njihovi roditelji nisu opredijelili za jedan od tri zvanična jezika. Umjesto bosanskog/hrvatskog/srpskog jezika roditelji su se trebali izjasniti samo za jednu opciju.

   

Uprava škole

 

To je za Avaz potvrdio predsjednik Sindikata osnovnog i predškolskog odgoja i obrazovanja Saudin Sivro, kazavši da je čak iz EMIS baze podataka i elektronskog dnevnika izbrisan naziv predmeta bosanski/hrvatski/srpski jezik i književnost, čime su obrisane i sve zaključne ocjene učenika. 

 

- Jednim potezom izbrisano je 36.000 ocjena. Navodno, ministrica nije dala nikakav nalog da se to uradi. Ali, ako ona nije dala, onda se treba utvrditi ko je odgovoran i da se sankcionira – rekao je Sivro.


Istakao je da je samim tim potvrđeno da uvjerenja neće biti isprintana učenicima čiji su se roditelji izjasnili za sva tri jezika ili se nisu izjasnili ni za jednu opciju.

 

Dodao je također da su im se javljali roditelji djece koji su ucjenjivani od Uprave škole da se moraju izjasniti ukoliko žele da njihova djeca dobiju uvjerenje.


 
S druge strane Dijana Parla, predsjednica Skupštine Vijeća roditelja KS, kazala je za „Avaz“ da još nemaju informaciju da su se u nekoj školi dijelila uvjerenja, a da neko dijete nije dobilo.


- Mi smo zadužili naše koordinatore da provjere u kojim školama su diskriminirana djece pa nisu dobila svoje ocjene kao i drugi učenici. Diskriminacija djece u tom smislu nije nikako dozvoljena.. Ako dođemo do informacije da je bilo diskriminacije, zahtijevat ćemo da se to odmah riješi na način da nijedno dijete ne bude diskriminirano jer interesi djece su najbitniji – kazala je Parla.

 

Isprintana uvjerenja

 

Direktorica OŠ “Saburina“ Meliha Parla kazala nam je da je podjela uvjerenja njihovim učenicima u utorak te da su sva uvjerenja uredu i da su već isprintana.

 

- Znam da ima problema u drugim školama, ali to je zbog opredjeljenja roditelja. U pojedinim školama u petak su se dijelila uvjerenja i bilo je takvih problema – rekla je Parla.


 
Kako bismo saznali zašto učenici u nekim školama nisu dobili uvjerenja kontaktirali smo i ministricu za obrazovanje, nauku i mlade Zinetu Bogunić, ali nije odgovarala na naše pozive.

 

Ugrožavanje ljudskih prava 

 

Javno je istupio i zastupnik u Skupštini KS Damir Nikšić, koji je kazao kako je dobio pismo od roditelja čije dijete nije dobilo svjedočanstvo, odnosno uvjerenje, a koje pohađa osnovnu školu na području Novog Sarajeva.

 

- Dosta djece nije dobilo uvjerenje. Roditelji su na to bili upozoreni. Međutim, to je neustavno upozorenje i smatram da ljudi ne mogu biti kažnjeni zato što neće ono što vlast hoće. To je ugrožavanje ljudskih prava. Zbog toga ću, najvjerovatnije, s građanima pripremiti tužbu i tražiti zvanično objašnjenje Ministarstva ko su ta djeca i zašto im uvjerenje nije dato – rekao je Nikšić.

 

(Avaz/DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 13

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još