ZAKUHALO SE OKO ZORANA TEGELTIJE

Na pomolu nova blokada u vrhu države: Komšić postavio svoj uvjet, a Dodik mu poslao kontra zahtjev...

Front14.01.19, 10:09h

Na pomolu nova blokada u vrhu države: Komšić postavio svoj uvjet, a Dodik mu poslao kontra zahtjev...
Komšić je izjavio je da je njegov novi uvjet da podrži imenovanje Zorana Tegeltije za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH usvajanje godišnjeg nacionalnog programa za NATO, dok Dodik na to kaže da se Predsjedništvo neće sastati ni o jednom drugom pitanju dok se ne riješi pitanje predsjedavajućeg Vijeća ministara

 

 

Hrvatski član Predsjedništva BiH Željko Komšić izjavio je da je njegov novi uvjet da podrži imenovanje Zorana Tegeltije za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH usvajanje godišnjeg nacionalnog programa za NATO.


Komšić je istakao da, ako se to ne dogodi, nema ništa protiv da odlazeći saziv Vijeća ministara sa Denisom Zvizdićem na čelu ostane u tehničkom mandatu naredne četiri godine.


“Ima šansi za imenovanje. Čim se usvoji Godišnji nacionalni program za NATO može se imenovati predsjedavajući Savjeta ministara BiH”, rekao je Komšić.


Komšić i bošnjački član Predsjedništva BiH Šefik DŽaferović i ranije su pitanjima u vezi sa NATO-om uvjetovali izbor predsjedavajućeg Vijeća ministara, ali nisu izrazili spremnost da Vijeće ministara ostane u tehničkom mandatu četiri godine, piše Dnevni list.


Nema sjednica


Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je dan ranije da se Predsjedništvo neće sastati ni o jednom drugom pitanju dok se ne riješi pitanje predsjedavajućeg Vijeća ministara.


On je istakao da postoji opstrukcija u procesu formiranja Vijeća ministara i da je Predsjedništvo BiH prekršilo Zakon koji se odnosi na ovo pitanje, jer Bošnjaci misle da mogu da krše zakonsku regulativu.


“Zakon je prekršen jer je 15 dana nakon formiranja Kolegija Zastupničkog doma parlamenta BiH trebalo da bude predložen predsjedavajući Vijeća ministara. Obavio sam konzultacije sa svim političkim partija i predložio da bude održana sjednica Predsjedništva i priopćio ime. Imao sam utisak da nije sporno da to bude Zoran Tegeltija, međutim, Bošnjaci misle da mogu da krše zakon kada hoće”, rekao je Dodik novinarima.


Predsjednik Demokratskog saveza /DEMOS/ Nedeljko Čubrilović izjavio je da očekuje da će Vijeće ministara biti formirano za mjesec do dva.


Komentirajući mogućnost da odlazeći saziv Vijeća ministara ostane u tehničkom mandatu i narednih godinu dana, pa i duže, Čubrilović je rekao da je u BiH sve moguće s obzirom na okolnosti koje diktiraju izbor  Vijeća ministara, kao i na neozbiljnost kojom pojedine stranke pristupaju tom pitanju, ali da ne želi da vjeruje u to.


“S obzirom na to, moguće je da se desi i jedna takva stvar. Ipak, neću da vjerujem da će rukovodstvo BiH dozvoliti sebi da tako dug period provede praktično bez Vijeća ministara, bez jedne poluge bez koje, praktično, nije moguće donositi adekvatna rješenja koja su u koristi za građane BiH”, rekao je Čubrilović, koji je i predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske.


Izigrana izborna volja


Predsjedavajući Kluba zastupnika SNSD-a u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Staša Košarac izjavio je da SNSD snažno odbacuje politiku ucjena i uvjetovanja, koju prema predstavnicima srpskog naroda u zajedničkim institucijama pokušavaju da provode zvaničnici SDA i Željko Komšić, kojeg je upravo ta partija bošnjačkim glasovima instalirala u Predsjedništvo BiH.


“Volja srpskog naroda izražena na proteklim općim izborima morat će da se poštuje ili zajedničke institucije neće raditi”, rekao je Košarac.


Košarac je ocijenio da su Komšićeve poruke opasne, posebno poruka da ne bi imao ništa protiv da odlazeće Vijeće ministara sa Denisom Zvizdićem na čelu ostane u tehničkom mandatu naredne četiri godine.


“Željko Komšić očigledno govori ono što misle u SDA i u nekim veleposlanstvima  u Sarajevu koje rade protiv Republike Srpske i srpskog naroda. To su opasne namjere da se ponovo u zajedničkim institucijama izigra izborna volja srpskog naroda i mi to itekako prepoznajemo”, poručio je Košarac.


On je pozvao srpske ministre u tehničkom mandatu Mirka Šarovića, Dragana Mektića i Igora Crnatka da podnesu ostavke na ministarske pozicije i u potpunosti preuzmu poslaničke mandate na koje ih je narod u Republici Srpskoj izabrao.


“Svaki dalji ostanak Šarovića, Mektića i Crnatka u odlazećem Vijeću ministara BiH predstavlja podršku politici ucjena i uvjetovanja, koju provode SDA, Željko Komšić i dio predstavnika međunarodne zajednice u Sarajevu”, naglasio je Košarac.


On je ponovio stav SNSD-a da ne treba birati stalne komisije Zastupničkog doma parlamenta BiH sve dok Predsjedništvo BiH ne imenuje novog predsjedavajućeg Vijeća  ministara i dok se precizno ne definira struktura vlasti u zajedničkim institucijama BiH.


Predsjednik Srpskog kluba u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Nenad Stevandić izjavio je Srni da će svako ko bude ucjenjivao predstavnike srpskog naroda u zajedničkim institucijama raditi protiv BiH.


“Pošto je Komšić tu došao da izaziva krize i netrpeljivosti među narodima, posebno srpskom i hrvatskom, ništa nas od njega ne može iznenaditi”, rekao je Stevandić.

 

(Dnevni list/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 50

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još