Poslije iznenadnog odlaska Jim Yong Kima

Ivanka Trump kandidatkinja za predsjednicu Svjetske banke

Front13.01.19, 16:18h

Ivanka Trump kandidatkinja za predsjednicu Svjetske banke
Trumpova administracija u ranijem periodu bila je oprezna i čak neprijateljska prema zapadnim međunarodnim institucijama, kao što je Svjetska banka. Ovog puta oni su dobili zadatak da daju preporuku Upravnom odboru SB

 


Kćerka američkog predsjednika Donalda Trumpa, Ivanka, kandidatkinja je za predsjednicu Svjetske banke.

 

Kako piše Business Insider, ona bi zamijenila predsjednika Svjetske banke u odlasku Jim Yong Kima.

 

Kimovo iznenadno napuštanje banke bilo je veliko iznenađenje za zaposlene.

 

Trumpova administracija u ranijem periodu bila je oprezna i čak neprijateljska prema zapadnim međunarodnim institucijama, kao što je Svjetska banka. Ovog puta oni su dobili zadatak da daju preporuku Upravnom odboru SB.

 

Drugi mogući američki kandidati za vođenje Svjetske banke su podsekretar trezora za međunarodne poslove David R. Malpass, direktor USAID-a Mark Green, i bivša ambasadorica SAD u UN-u Nikki Haley.

 

Za razliku od nekih drugih predloženih kandidata, Ivanka nema iskustva u ekonomiji međunarodne trgovine, ali je bila poslovna žena.

 

Prije dolaska u Bijelu kuću, gdje sada radi kao savjetnica, radila je kao potpredsjednica za akvizicije u Trumpovoj organizaciji. Imala je i svoju modnu liniju, koju je prošlog ljeta zatvorila.

 

Predsjednik Trump je ranije nagovještavao da bi Ivanka mogla biti zamjena za odlazeću američku ambasadoricu u UN-u Nikki Haley. Međutim, na to mjesto je imenovana Heather Nauert, portparol State Departmenta.

 

(Biznisinfo.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!