nepromišljen potez ga koštao zdravlja

Prodao je bubreg za 2.800 eura da bi kupio dva telefona: Danas je vezan za krevet i zavisi od porodice!

Hronika11.01.19, 13:14h

Prodao je bubreg za 2.800 eura da bi kupio dva telefona: Danas je vezan za krevet i zavisi od porodice!
U neregistrovanoj klinici su mu izvadili bubreg. Posrednici su ilegalno prodali bubreg primaocu


Dvadesetpetogodišnji mladić, koji je kao tinejdžer prodao bubreg da bi kupio telefonske uređaje, danas je vezan za krevet i potrebna mu je neprekidna njega, prenose kineski mediji.

 

Muškarac, koji se preziva Vang, izvadio je bubreg u ilegalnoj bolnici 2011. godine i prodao ga na crnom tržištu za 22.000 juana (oko 2.800 evra).

 

Tada je imao samo 17 godina i očajnički želio da ima ajfon i ajped i tako dokaže školskim drugovima da prati trendove, ali roditelji nisu bili u mogućnosti da mu ispune želju. Da bi prikupio novac za uređaje, srednjoškolac je našao trojicu posrednika na kineskoj čet platformi QQ, koji su obećali da će mu ispuniti san, u zamjenu za bubreg.

 

Aprila 2011. Vang je u tajnosti otputovao iz rodnog grada u istočnoj provinciji Anhuej - jednoj od najsiromašnijih u Kini - u južnu provinciju Hunan. Tamo su ga posrednici upoznali s dvojicom hirurga, asistentom hiruga i medicinskom sestrom, koji su bili zaposleni u lokalnim bolnicama, ali su radili i na crno.

 

U neregistrovanoj klinici su mu izvadili bubreg. Posrednici su ilegalno prodali bubreg primaocu, koji im je uslugu platio 150.000 juana (8.700 evra) plus 10.000 dolara za organ. Vang je dobio oko 2.800, deset odsto ukupnog profita.

 

Odmah poslije toga je kupio ajfon 4 i ajped 2, a onda se vratio kući. Majka je saznala šta je uradio i pozvala policiju pošto je vidjela nove uređaje i pitala otkud mu novac za to.Vangovo zdravstveno stanje se brzo pogoršavalo nakon operacije. Obolio je od akutne bubrežne insuficijencije, a kasnije je postao hendikepiran.

 

U aprilu 2012. uhapšeno je devet osoba umiješanih u slučaj, uključujući i trojicu posrednika i dvojicu ljekara koji su ga operisali, koji su optuženi u gradu Šendžou.

 

Trojica posrednika osuđena su na tri-pet godina zatvora, a dvojica ljekara na po tri godine zatvora. Novembra 2012. Vangova porodica je dobila odštetu od 1,47 miliona juana, prenio je "Sjaosjang morning post".

 

Međutim, teško da to može da nadoknadi posljedice nepromišljenog postupka tinejdžera - danas je vezan za krevet i zavisi od pomoći porodice. Morao je da napusti školovanje, prima socijalnu pomoć i ide na dijalizu.

 

(Kurir, Foto: Ilustarcija, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!