TRAŽI UVOĐENJE BUDŽETSKE STAVKE

Mirnes Ajanović u borbi za liječenje djece van BiH: U Zavodu ima viška para oko 10 miliona KM!

Hronika11.01.19, 11:25h

Mirnes Ajanović u borbi za liječenje djece van BiH: U Zavodu ima viška para oko 10 miliona KM!
Okolnost da Zavod za zdravstveno osiguranje TK posluje sa viškom sredstva od oko 10 miliona maraka, a slično je i u drugim zavodima, obavezuje Gradsko vijeće da traži da ta institucija odredi posebni novčani fond za plaćanje liječenja djece u inostranstvu i liječenje ostalih građana u slučajevima bolesti koje ugrožavaju život, navodi Ajanović

 


Vijećnik u Gradskom vijeću Tuzla Mirnes Ajanović dostavio je prijedlog za uvrštavanje u dnevni red januarske sjednice inicijativu za određenje budžetske stavke za plaćanje liječenja djece koja se ne mogu liječiti u BiH, kao i liječenje ostalih građana u slučajevima bolesti koje ugrožavaju život.


U obrazloženju je navedeno da Gradsko vijeće treba adekvatno odgovoriti na apele roditelja za prikupljanje novčane pomoći za liječenje djece, te je potrebno obezbijediti novčana sredstva koja će biti odmah operativna i na raspolaganju i u slučajevima hitne liječničke potrebe, s obzirom na okolnosti slučajeva bolesti koje se ne mogu liječiti u BiH i kada je neophodno odmah obezbijediti novčana sredstva za plaćanje troškova prevoza i liječenja u drugim državama.


Mirnes Ajanović je predložio da Gradsko vijeće podnese zahtjev Skupštini i Vladi TK, Vladi Federacije BiH i domovima Parlamenta Federacije BiH, te Vijeću ministara BiH i oba doma Parlamentarne skupštine BiH, kako bi se i na tim nivoima vlasti odredila budžetska stavka za plaćanje liječenja djece i građana koji se ne mogu liječiti u BiH.


Okolnost da Zavod za zdravstveno osiguranje TK posluje sa viškom sredstva od oko 10 miliona maraka, a slično je i u drugim zavodima, obavezuje Gradsko vijeće da traži da ta institucija odredi posebni novčani fond za plaćanje liječenja djece u inostranstvu i liječenje ostalih građana u slučajevima bolesti koje ugrožavaju život.


Predloženo je da Gradsko vijeće Tuzla uputi preporuku svim opštinskim i gradskim vijećima, kao i kantonalnim skupštinama, da podrže plaćanje liječenja djece i građana iz budžeta institucija u BiH, navedeno je u inicijativi Mirnesa Ajanovića.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!