otkrio kojim će se aktivnostima pozabaviti

Novi ministar MUP-a KS-a Admir Katica: MUP ćemo pojačati sa helikopterom

Hronika11.01.19, 09:29h

Novi ministar MUP-a KS-a Admir Katica: MUP ćemo pojačati sa helikopterom
Admir Katica, novi ministar MUP-a KS-a, kaže da će najviše raditi na vraćanju povjerenja građana u policiju

 

Planirani budžet Ministarstva unutrašnjih poslova KS-a za 2019. je oko 88 miliona KM. Prema riječima ministra MUP-a KS-a Admira Katice, sve planirane aktivnosti imaju za cilj vraćanje povjerenja građana u policiju i stvaranje boljih i sigurnijih uslova za rad policijskih službenika - piše Oslobodjenje


Nepogode


- U odnosu na predloženi Nacrt budžeta za 2019. povećana su sredstva i usvojeni su svi prijedlozi Uprave policije. Tokom ovog mandatnog perioda provest ćemo neke reformske zahvate, među kojima je najznačajnije odvijanje specijalističkog studija za pripadnike kriminalističke policije MUP-a KS-a. Predvidjeli smo i obuku dva pilota, s obzirom na to da u narednim godinama planiramo nabaviti helikopter za potrebe policije. Sarajevo zaslužuje da ima helikopter koji bi se koristio kako za izvršavanje neposrednih policijskih zadataka, tako i za eventualne situacije humanitarnih katastrofa, elementarnih nepogoda, prevoženje životno ugroženih pacijenata i slično, rekao je Katica.

 

U 2019. su planirani i prijem i školovanje novih kadeta na Policijskoj akademiji MUP-a FBiH, a prva klasa bi sa školovanjem trebala početi već u septembru.


- Smatram da bi obuka, odnosno školovanje mladih policajaca trebalo trajati najmanje dvije godine. Tako bismo sigurno ostvarili sistemske preduslove da dobijemo policajca potpuno stručnog i osposobljenog za rad na terenu. Iako ne sumnjam u kvalitet nastave i trenutne obuke, sa sistemskog aspekta mislim da bi bilo bolje da imamo obuku na višoj razini, dodao je Katica.

 

Novi ministar MUP-a KS-a smatra da je policijski posao takve prirode da zahtijeva da policajac ima stabilna primanja.

 

- S obzirom na to da se radi o opasnom poslu čije izvršavanje zahtijeva posebne sposobnosti u radu, potrebno je da se to odrazi i na platu. Podržat ću svaki vid povećanja plate, u skladu sa mogućnostima, odnosno budžetom koji imamo na raspolaganju. Prema informacijama kojima raspolažem, od 2014. na sve budžetske zahtjeve u pogledu snabdijevanja policije potrebnom opremom je odgovarano na adekvatan način. I u ovom budžetskom prijedlogu koji će ići u skupštinsku proceduru planirana je nabavka balističkih prsluka i ostale opreme koja će zaštititi život policajaca, rekao je Katica.

 

Sigurnost


U narednom periodu radit će se i na ulasku i vidljivosti policajaca u zajednici, svakodnevnoj komunikaciji sa građanima kako bi se osjećaj sigurnosti kod građana podigao na viši nivo.

 

- Nemamo egzaktne podatke koji govore o stepenu povjerenja građana u policiju, ali ću učiniti sve što je u mojoj mogućnosti da se povjerenje podigne na viši nivo kako kroz komunikaciju sa građanima, tako i kroz stručno osposobljavanje policijskih službenika, ali i kroz sve druge mjere koje možemo preduzeti, naglasio je Katica. Dodao je da su u završnoj fazi pregovori o definisanju lokacije za izgradnju nove zgrade MUP-a KS-a.

 

(Oslobodjenje, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 7

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još