Povećano zagađenje zraka u KS

Proglašena druga epizoda 'Upozorenje': Evo šta to znači za građane

Hronika09.01.19, 15:55h

Proglašena druga epizoda 'Upozorenje': Evo šta to znači za građane
Zabrana se odnosi i na održavanja organizovanih sportskih i kulturnih aktivnosti za uzraste mlađe od 18 godina na otvorenom prostoru, u cilju smanjenja kretanja i izlaganja stanovništva štetnim materijama

 

Operativni štab Kantona Sarajevo danas je usljed povećanog zagađenja zraka proglasio drugu epizodu "Upozorenje" s obzirom na to da se očekuje nestabilno vrijeme s povremenim padavinama i bez vjetra koji bi doveo do značajnijeg smanjenja koncentracije zagađujućih materija u zraku. 

 

U narednim danima će se, u skladu sa situacijom, poduzimati dodatne mjere ukoliko se nastavi trend rasta zagađujućih materija u zraku, a jedna od mjera je i ograničenje u radu postrojenja za proizvodnju toplotne energije snage više od 50kW koja koriste čvrsta goriva i lož ulja u smislu smanjenja temperature za minimalno 3ºC.  

 

Osiguravanje protoka motornih vozila bez dužeg zadržavanja na glavnim gradskim raskrsnicama, zabrana izvođenja grubih građevinskih radova, kao i zabrana kretanja automobila (na potezu glavne saobraćajnice Baščaršija- Ilidža u oba smjera) čiji benzinski motori imaju normu EURO2 i manju ili dizel motori normu EURO3 i manju, te zabrana kretanja teretnih vozila čiji motori imaju normu manju od EURO3. 

 

Zabrana se odnosi i na održavanja organizovanih sportskih i kulturnih aktivnosti za uzraste mlađe od 18 godina na otvorenom prostoru, u cilju smanjenja kretanja i izlaganja stanovništva štetnim materijama, saopćeno je iz Press službe KS.

 

(FENA/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!