Prvi čovjek UNSA tvrdi da rukovodstvo radi nezakonito

Medicinski fakultet u Sarajevu odgovara rektoru Rifatu Škrijelju: 'Javnost ima pravo da zna ovo...'

Hronika08.01.19, 17:42h

Medicinski fakultet u Sarajevu odgovara rektoru Rifatu Škrijelju: 'Javnost ima pravo da zna ovo...'
Na sceni je kontinuirana, planirana i osmišljena aktivnost od strane rektora i određenih centara moći sa ciljem da se, potpunom zamjenom teza, skrene pažnja od puno važnijih stvari na Univerzitetu: nedovršena integracija i neusvojen plan rada i finansijski plan Univerziteta u Sarajevu za 2017. godinu, stoji u otvorenom pismu Medicinskog fakulteta u Sarajevu

 

Medicinski fakultet u Sarajevu uputio je otvoreno pismo rektoru UNSA, koje prenosimo u cjelosti:

 

- Intervju rektora Univerziteta u Sarajevu Rifata Škrijelja dat dnevnom listu „Avaz“,  u kome se navode teške i netačne kvalifikacije na račun Medicinskog fakulteta u Sarajevu, posebno dekana i rukovodstvo Medicinskog fakulteta, kojima je prevazišao svaku mjeru akademskog ponašanja i potpuno ogolio moralni i etički aspekt ličnosti koja vodi najstariji i najveći Univerzitet u BiH.

 

Obzirom da je naveden cijeli niz konstrukcija, netačnosti i potpuno neprimjerenih izjava, naša dužnost prema javnosti, prema akademskoj zajednici, kao i prema našim kolegama i studentima na Univerzitetu u Sarajevu, je da demantujemo i odbacimo ovu, sada već kontinuiranu, kampanju koja se vodi protiv Medicinskog fakulteta u Sarajevu sa krajnjim ciljem da se ugled Fakulteta uruši, ali i da se u potpunosti ovlada Medicinskim fakultetom od strane rektora i određenih neformalnih centara moći.  

 

Javnost ima pravo da zna

 

Na sceni je kontinuirana, planirana i osmišljena aktivnost od strane rektora i određenih centara moći sa ciljem da se, potpunom zamjenom teza, skrene pažnja od puno važnijih stvari na Univerzitetu: nedovršena integracija i neusvojen plan rada i finansijski plan Univerziteta u Sarajevu za 2017. godinu.

 

Pa, da idemo redom:

 

(Rifat Škrijelj) ...anarhija na Fakultetu...  Odgovorno tvrdimo da nema nikakve anarhije na Medicinskom fakultetu, da se striktno držimo zakona koji regulišu pravila visokog obrazovana ali i zakona koji regulišu zdravstvenu zaštitu, uzimajući u obzir specifičnost Medicinskog fakulteta. Sve odluke Nastavno-naučnog vijeća su donesene ili jednoglasno ili sa velikom većinom glasova članova Vijeća.

 

(RŠ)...jedan od najgrubljih nasrtaja na Univerzitet...  na sceni je potpuna zamjena teza. Naime, radi se o, do sada, najgrubljem nasrtaju na Medicinski fakultet gdje su se odluke Vijeća, donesene jednoglasno, nezakonito poništavale od strane rektora, Upravnog odbora UNSA i Senata UNSA.

 

(RŠ)... Medicinski fakultet je porobljen od rukovodstva koje radi nezakonito... nema uopšte govora o bilo kakvom porobljavanju Fakulteta, što se može vidjeti iz zapisnika Nastavno-naučnog vijeća, zatim, jednoglasno donesenih odluka, transparentnog rada i rukovodstva i Nastavno-naučnog vijeća Fakulteta, kao i uključenosti šefova Katedri i svih nastavnika u procesu donošenja svih važnih odluka.

 

(RŠ)... kako bi Medicina bila ovisnik o Kliničkom centru u Sarajevu ... potpuno netačno i potpuno nepoznavanje funkcionisanja Medicinskog fakulteta od strane rektora, za koga se po dužnosti podrazumijeva da u potpunosti zna problematiku, specifičnosti i kompleksnost nastavnog procesa na Medicinskom fakultetu.

 

(RŠ)... ne smijemo dopustiti da KCUS ima Medicinski fakultet kao plijen ... rektor bi morao znati, a vidi se da ne zna, da više od polovinu svoje nastave studenti obavljaju na klinikama KCUS-a. Dakle, ne radi se ni o kakvom plijenu, nego o funkcionalnoj povezanosti i partnerskom odnosu Medicinskog fakulteta i KCUS-a. Naprotiv, rektor zapravo otkriva pravu namjeru - da Medicinski fakultet bude plijen rektora i neformalne grupe oko njega.

 

(RŠ)... oni nama šalju da mi biramo ljude u nastavnička zvanja koji rade u KCUS-u, kad ih izaberemo, oni rade na Medicini, a protiv Univerziteta koji ih je izabrao ... rektor svjesno zaobilazi činjenicu da po Zakonu o visokom obrazovanju Univerzitet bira nastavnike na osnovu stečenih prava a po prijedlogu Vijeća Medicinskog fakulteta.  

 

(RŠ)... rektor neće biti rob bilo kojem rukovodstvu bilo kojeg fakulteta ...  Medicinski fakultet želi pravog rektora na čelu najstarijeg i najvećeg Univerziteta u BiH a ne roba, ali isto tako nećemo dozvoliti da mi budemo bilo čiji robovi.

 

(RŠ)... ja nisam htio popustiti pred tom grupom koji vode Medicinu ... ne postoji „grupa ljudi koji vode Medicinu“, ali postoji rukovodstvo fakulteta koje je izabrano od strane Nastavno-naučno vijeće i koje odgovorno provodi odluke Nastavno-naučnog vijeća, a sve u skladu sa Zakonom.  

 

(RŠ)... a rade protiv Univerziteta koji ih je izabrao ... rukovodstvo Medicinskog fakulteta nikada nije radilo protiv Univerziteta, ali jeste se opravdano protivilo nezakonitim odlukama Upravnog odbora UNSA i rektora.  

 

(RŠ)... svi zaposlenici KCUS-a imaju punu platu u KCUS-u i onda i na Medicini određena sredstva ...  rektor bi morao znati, a ne zna, da nastavno osoblje KCUS-a ima zakonska primanja za posao koji obavljaju na KCUS-u i dodatak za rad sa studentima.  

 

(RŠ)... i koji (novac od 4-6 miliona, op.a.) dijele između sebe... Ovo je teška optužba upućena rukovodstvu Fakulteta, jer rukovodstvo čine časni i profesionalno dokazani ljudi, te će za ovu izjavu rektor odgovarati. Ovo je potpuna neistina i najozbiljnija kleveta.

 

Povodom ove izjave rektora dužni smo da obavijestimo javnost da je tačno da Medicinski fakultet posluje pozitivno, da ima svoja vlastita sredstva i da se ta sredstva troše u skladu sa finansijskim planom i sa odlukama Nastavno-naučnog vijeća u kapitalna ulaganja, nabavku neophodne opreme i učila, rekonstrukciju neuslovnih amfiteatara, nabavku neophodnih sredstava za izvođenje nastave, kao i neophodne opreme za studente na kliničkim predmetima, zatim za izvođenje nastave na engleskom jeziku i na doktoralnom studiju. Isto tako, dio sredstava se troši na poboljšavanje standarda studenata i uposlenika. Medicinski fakultet jedan dio ovih sredstava je utrošio i na oslobađanje dijela školarine studenata sa najboljim rezultatima čime stimulira studente za postizanje najboljih rezultata.

 

 (RŠ)...  Medicina je sada neuralgična tačka, to stanje je anarhija ...  rektor opet iznosi neistinu, Medicina nije neuralgična tačka i nema anarhije. Naprotiv na Medicini vlada red i rad u skladu sa zakonom. Nema više nikakve mogućnosti niti šanse da bilo ko, uključujući i rektora, naredi Medicini izvršavanje protuzakonitih radnji.

 

(RŠ)... mi smo već predložili izmjene Zakona, pojavila se ideja da se i Opšta bolnica i Domovi zdravlja proglase nastavnom bazom... ovim rektor de facto i de iure priznaje da su sve odluke Upravnog odbora UNSA i rektora kojima su vraćeni nastavnici iz Opšte bolnice zapravo nezakonite, jer zašto bi inače tražio promjenu Zakona o visokom obrazovanju i uvođenje Opšte bolnice u nastavnu bazu.

 

(RŠ) ... vrlo brzo će Medicinski fakultet izgubiti status pravnog lica... (RŠ) ... ne daju da prekontrolira interna revizija. Odbili su dati finansijsku dokumentaciju bilo kome... ovim rektor potvrđuje da Medicinski fakultet ima status samostalnog pravnog lica i kao takav nema zakonsku obavezu dati takve podatke predstavniku drugog pravnog lica - Univerzitetu u Sarajevu. Medicinski fakultet nije nikada odbio, niti će odbiti dati takve podatke nadležnim organima osnivača - saopćeno je s Medicinskog fakulteta u Sarajevu-

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 9

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još