Imao veliko srce i odličan smisao za humor

Giga Moravac bio je otet 1981. godine - kasnije se sreo s otmičarem i ovo mu rekao...

Kultura03.01.19, 20:34h

Giga Moravac bio je otet 1981. godine - kasnije se sreo s otmičarem i ovo mu rekao...
Borivoje Jelić, rodom iz Bjelovara, osuđen je na osam, a njegovi saučesnici Mirko Križić i Milan Prpić na pet godina i tri godine zatvora

 

Godine 1981, 26. septembra trojica kriminalaca oteli su “Jatov” avion “boing 727-200” koji je iz Titograda poletio za Beograd i više od 20 sati kao taoce držali 98 putnika i osam članova posade.

 

Među putnicima bili su i poznati glumci Žarko Laušević, Mihailo – Miša Janketić i Marko Nikolić, cijeli tim FK Budućnost, estradna zvijezda Biljana Petrović, narodni heroji, generali u penziji Milan Šijan i Božo Lazarević. Ta “avantura” obilježila je život preminulog glumca Marka Nikolića koji se sa svojim otmičarem sreo nakon skoro 34 godine i oprostio mu je.

 

Naime, neposredno prije nego što je avion poletio iz Dubrovnika, gdje je avion sletio kako bi primio još neke putnike za Beograd trojica ljudi naoružani pištoljima i nožem brzo su se izdvojili i počeli da viču da je avion otet i da će ubiti svakog ko im se suprotstavi.

 

Bili su to Borivoje Jelić, Mirko Križić i Milan Prpić. Naredili su pilotu da avion usmjeri ka Italiji, ali su se predomislili i promijenili kurs ka Tel Avivu.

 

Izraelske vlasti su ih, međutim, upozorile da će oboriti avion ako se bude približio njihovoj teritoriji, pa je “boing” sletio na aerodrom u Larnaki.

 

– Letjeli smo preko Jadrana do Italije, pa preko Grčke do Izraela i Kipra. Uskratili su nam samo putovanje u Afriku jer sam čuo otmičare da su planirali da letimo za Johanezburg – prisjećao se u jednom intervjuu za Blic Miša Janketić.

 

I baš tu, na Kipru, otmica je okončana.

 

– Niko nas nije oslobodio. Sami smo se oslobodili. Čak su i strane novine pisale danima “Ne otimajte Jugoslovenima avione”, “Putnici kidnapovali kidnapere” – ispričao je Miša Janketić o tome kako su putnici, nakon diverzije koju su sproveli, uspjeli da pobjegnu otmičarima.

 

Ključnu ulogu odigrali su generali Šijan i Lazarević. Oni su inscenirali požar u avionu na pisti aerodroma u Larnaki, što su ostali putnici iskoristili da napuste “boing”.

 

Borivoje Jelić, rodom iz Bjelovara, osuđen je na osam, a njegovi saučesnici Mirko Križić i Milan Prpić na pet godina i tri godine zatvora. Jelić je tvrdio da je iza ove otmice stajala teroristička grupa “Bader-Majnhof”, a njegova želja je, kako je pričao kasnije na televiziji, bila da ubije Tita. Dospio je, međutim, u zatvor u Njemačkoj, a u međuvremenu je Tito umro. U njemačkom zatvoru upoznao se s nekim ljudima iz terorističke grupe “Bader-Majnhof” i pod njihovim uticajem je odlučio da otme avion.

 

Susret sa otmičarem

 

Marko Nikolić je 2015. upoznao Borijvoja Jelića koji ga je oteo i oprostio mu je.

 

Ovaj susret organizovao je Mašan Lekić, autor emisije “Dosije” na TV Prva. Nikolić i Jelić sreli su se u jednom beogradskom parku, gdje su se prisjetili ovog traumatičnog događaja.

 

– Baš mi je drago da smo se sreli – započeo je razgovor Jelić.

 

– Meni je sada drago, ali onda kad smo se sreli u avionu, nije mi bilo baš drago – izričit je bio Nikolić.

 

Borivoje je od glumca zatražio oproštaj.

 

– Ja se vama duboko i istinski izvinjavam. To je moglo da se desi bilo kome. Okajao sam svoje grijehe, a volio bih i vi da mi oprostite – iskreno je rekao otmičar.

 

– Nisam se poslije toga plašio, nastavio sam da letim, ali neki više nikad nisu ušli u avion. Navukli su strah. Sve najbolje vam želim i da se vidimo na nekom ostrvu da ljetujemo zajedno ako nas neko ne ukrade – za kraj susreta našalio se glumac koji je dobro poznat po humoru, ali i velikom srcu.

 

(Blic.rs, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 5

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!