Region 'pod lupom' zbog Kosova

Ministar unutrašnjih poslova Srbije pita: Šta mislite, kako bi bilo da ukinemo granicu sa Republikom Srpskom?!

Front30.12.18, 19:37h

Ministar unutrašnjih poslova Srbije pita: Šta mislite, kako bi bilo da ukinemo granicu sa Republikom Srpskom?!
Kako kaže Stefanović, ako bi se ponašali na isti način, to bi značilo "da bi trebalo da isto urade sa Republikom Srpskom"

 

Šef Biroa za koordinaciju službi bezbjednosti i ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović poručio je, nakon sjednice Biroa, da najava ukidanja granice između Kosova i Metohije i Albanije ugrožava regionalnu stabilnost i prava Srba u južnoj pokrajini.


On je rekao da su ovakve najave u suprotnosti sa Rezolucijom 1244 Savjeta bezbjednosti UN i da "ne samo da narušavaju stabilnost dela teritorije Srbije, već i stabilnost čitavog regiona", prenosi Tanjug.


- Posebno zabrinjava činjenica da nema adekvatne reakcije međunarodne zajednice. Republika Srbija na ozbiljan i odgovoran način traži od Evrope i sveta da reaguju i spreče dalje ugrožavanje stabilnosti u čitavom regionu Jugoistočne Evrope - rekao je Stefanović, te upitao šta bi Srbija trebalo sad da radi.


Kako kaže, ako bi se ponašali na isti način, to bi značilo "da bi trebalo da isto urade sa Republikom Srpskom".


- Onda se postavlja pitanje kako bi svet reagovao. Da li možete da zamislite da bi svi onda ćutali. Dakle, mi samo upozoravamo na ponašanje koje je potpuno suprotno Rezoluciji 1244, međunarodnom pravu i koje ne utiče ni na koji način da se regionalna stabilnost poveća, već naprotiv, da se naruši - upozorio je on.


Stefanović nakon sjednice Biroa za koordinaciju službi bezbjednosti, na kojoj je posebno razmatrana aktuelna situacija na Kosovu i Metohiji.


On je rekao i da je na sastanku zaključeno da je potrebno da se pojača i osnaži kontraobavještajna djelatnost svih službi bezbjednosti na teritoriji Srbije.


- Jedna od tema sastanka bila je i zaštita od eventualnog terorističkog delovanja, ali i od svake vrste obaveštajnog delovanja koje može da naruši bezbednost naše zemlje i svih njenih građana. Želimo, takođe, da u periodu kada se očekuje okupljanje većeg broja ljudi, tokom proslave novogodišnjih i božićnih praznika, naše službe bezbednosti aktivno deluju i da ne dozvole da bilo ko ugrozi bezbednost našeg stanovništva ili naše zemlje - naglasio je Stefanović.


(BNTV/Tanjug/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 54

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još