HOĆE LI SE NEKO OD GRAĐANA, IPAK, ŽALITI?

Nastavlja se drama u Banjaluci: Oborio ga na beton, drugi ga nastavio udarati... Krivične prijave protiv policajaca MUP-a RS

Hronika28.12.18, 19:08h

Nastavlja se drama u Banjaluci: Oborio ga na beton, drugi ga nastavio udarati... Krivične prijave protiv policajaca MUP-a RS
Osumnjičena lica su sprovedena radi ispitivanja u Okružno javno tužilaštvo Banja Luka

 

 

 

Okružnom javnom tužilaštvu Banja Luka dana 27.12.2018. godine nakon obavljene kriminalističke obrade, od strane PU Banja Luka, dostavljen je izvještaj protiv osumnjičenih  lica Milošević Brane, rođen 1959.godine iz Banje Luke,  zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično djelo sprečavanje službenog lica u vršenju službene radnje iz člana 306. stav 1. i krivično djelo napad na službeno lice u vršenju službene dužnosti iz člana 308. stav 2 KZRS i Šljivić Rade, rođen 1977. godine iz Banje Luke, zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično djelo napad na službeno lice u vršenju službene dužnosti iz člana 308. stav 2. KZRS, prenosi Buka.


Osumnjičena lica  su dana 25.12.2018.godine, oko 11,45 časova u Banjoj Luci na prostoru parka „Petar Kočić“ počinili navedena krivična djela na štetu  policijskih službenika PS Banja Luka-Centar J.M. i P.S. .


Osumnjičena lica su sprovedena radi ispitivanja  u Okružno javno tužilaštvo Banja Luka.


"Postupajući tužilac donio je naredbu o sprovođenju istrage  te je ispitao osumnjičena lica na okolnosti počinjenog krivičnog djela. Nakon ispitivanja od strane postupajućeg tužioca, osumnjičeni su pušteni da se brane sa slobode, jer nisu ispunjeni posebni zakonski razlozi za određivanje mjere pritvora predviđeni u članu 197.  Zakona o krivičnom postupku Republike Srpske" navodi se u saopštenju Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka.


Pomenutim izvještajem  obuhvaćena su i lica: T.R., P.P., Z.B. svi iz Banje Luke, K.M. iz Gradiške i NN izvršioci. Dalji tok istrage nastaviće se u  skladu sa odredbama Zakona o krivičnom postupku Republike Srpske.


Na drugij strani, Transparency International u BiH (TI BiH) podnio je danas Okružnom javnom tužilaštvu u Banjaluci krivičnu prijavu protiv više policijskih službenika zbog prekomjerne upotrebe sile i postojanja osnova sumnje da su pri tome izvršili više krivičnih djela. 


Na snimku koje TI BiH dostavlja uz krivičnu prijavu vidi se da su policijski službenici 25. decembra 2018. primijenili fizičku silu, između ostalog, i prema građaninu koji je oboren na betonsku podlogu, te da mu u tom trenutku prilazi drugi policijski službenik u redovnoj uniformi i nastavlja ga udarati.


Istovremeno, uz krivičnu prijavu su priloženi i drugi uznemirujući snimci koji dokumentuju policijsku brutalnost prema građanima koji su se okupili na trgu u znak podrške porodici Dragičević. Pored toga, privedeni aktivisti, novinari i opozicioni političari javno su objavili da su bili maltretirani i ponižavani u prostorijama Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, što je takođe istaknuto u prijavi.  


TI BiH je predložio da se pri istrazi koriste i nadzorne kamere sa Trga Krajine, kao i da se ispitaju aktivisti i novinari koji su javno svjedočili o policijskoj brutalnosti. U prijavi je opisano na koji su sve način pripadnici MUP RS prekršili zakonske propise dok su primjenjivali silu prema okupljenim građanima, posebno se pozivajući na Pravilnik o upotrebi sile MUP RS koji zabranjuje korištenje fizičke snage i palice prema djeci i starijim licima, kao i prema građanima koji pružaju pasivni otpor.


TI BiH podsjeća da je ministar unutrašnjih poslova RS, Dragan Lukač, na konferenciji za medije održanoj 26. decembra, bez utvrđivanja činjenica, izjavio da nije bilo upotrebe prekomjerne sile, te postavio novinarima pitanje: „Da li se neko od tih građana žalio i donio medicinski nalaz da je povrijeđen?“.


Iz ove organizacije napominju da se za krivična djela za koja se ovdje terete policijski službenici ne zahtijeva da oštećeni imaju nanesene tjelesne povrede. Bez obzira na to da li su oštećeni građani podnijeli zvanične prijave i dokumentaciju, odgovornost policijskih službenika mora biti utvrđena i po službenoj dužnosti, posebno u situaciji kada građani imaju strah od dalje represije i posljedica.  

 

(Buka/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!