predsjednik vstv-a usred bure oko slučaja dragičević

Tegeltija: Dodikove izjave su apsolutno neprimjerene... Tužilaštva moraju biti lišena svakog pritiska da bi...

Hronika28.12.18, 15:16h

Tegeltija: Dodikove izjave su apsolutno neprimjerene... Tužilaštva moraju biti lišena svakog pritiska da bi...
Predstavnici Okružnog javnog tužilaštva Banje Luke je, kaže, iscrpili sve istražne mehanizme i da su se zato odlučili na taj korak

 

Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTV BiH) ocijenio neprimjernim izjave predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika, kojima je atakovao na integritet i radno mjesto Okružnog javnog tužilaštva – rekao je predsjednik VSTV-a Milan Tegeltija

 

- Takve izjave ocijenjujemo apsolutno neprimjerenim i pozivamo sve aktere političkog života da, uz pravo na kritiku, svakog segmenta društva, pa tako i pravosuđa, suzdrže se i izbjegavaju takve vrste ocjena koje mogu da dovedu u pitanje integritet i nezavisnost pravosudnih institucija – rekao je Tegeltija. 

 

Nakon sastanka s glavnim tužiocem Republike Srpske Mahmutom Švrakom i glavnim tužiocem Okružnog javnog tužilaštva u Banjoj Luci Želimirom Lepirom, o trenutnom radu tih tužilaštava s posebnim akcentom na aktualna dešavanja u vezi s predmetom “Dragičević”, Tegeltija je precizrao novinarima da su predstavnici tih pravosudnih institucija govorili o svom viđenju stanja predmeta i perspektivama i namjerama u vezi s predmetom, bez ulaženja u detalje, jer VSTV nije nadležan da se miješa u bilo koji pojedinačni predmet, koji se vodi u pravosudnim institucijama u BiH. 

 

Tokom razgovora, kojima su prisustvovali i članovi Stalne komisije za efikasnost tužilaštava, predstavnici pomenutih pravosudnih institucija RS-a i Banje Luke su rekli da razmatraju da u narednom periodu predmet upute na ocjenu postojanja nadležnosti, zbog određenih okolnosti u predmetu, Tužilaštvu BiH, kako bi, kaže Tegeltija, ono preispitao postojanje nadležnosti za prezimanje istražnog predmeta u slučaju Dragičević

 

Predstavnici Okružnog javnog tužilaštva Banje Luke je, kaže, iscrpili sve istražne mehanizme i da su se zato odlučili na taj korak. 

 

- Tužilaštva, kao dio pravosudnog sistema u BiH, moraju biti lišena svake vrste neprimjerenog pritiska, bilo političara ili javnosti ili nekog drugog. Samo na taj način mogu svoj posao raditi profesionalno, kako bi interesi građana u konačnici bili zadovoljeni. Mada se nakada čini da postupci traju isuviše dugo, ali su nekada složeni i teški te treba razumijeti da tužioci ne mogu da odmah ponude rješenja na tanjiru - rekao je Tegeltija. 

 

Podsjećamo, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik najavio je jučer da će, ukoliko uskoro ne bude tužilačke odluke u slučaju stradanja banjalučkog mladića Davida Dragičevića, pozvati građane na proteste pred banjalučko Okružno javno tužilaštvo. 

 

- Ako za mjesec-dva dana ne bude te odluke, pozvat ću građane pred tužilaštvo da ih izbacimo iz njihovih kancelarija, jer oni ne rade dobro svoj posao. I neka misle šta god hoće. Oni su bili dužni da objasne javnosti o čemu se tu radi, a ne da to ja radim, ili neko drugi. Ovo je nedopustivo – ustvrdio je Dodik i doda da je pravosudni sistem u RS-u i BiH kreirala međunarodna zajednica. 

 

Istakao je da su članovi grupe “Pravda za Davida” demokratskim pritiskom na tužilaštvo trebali usmjeriti svoje zahtjeve da se riješi taj slučaj, kao i da se smijene ljudi iz tužilaštva koji su odgovorni.

 

(FENA/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!