srđan perišić tvrdi da je davor dragičević izmanipulisan

Dodikov savjetnik o dešavanjima u Banjaluci: Na djelu je peta faza 'obojene revolucije', a iza nje stoje...

Hronika28.12.18, 14:26h

Dodikov savjetnik o dešavanjima u Banjaluci: Na djelu je peta faza 'obojene revolucije', a iza nje stoje...
Prema njegovim riječima, obojene revolucije su ušle u nauku i univerzitete, a podrazumijevaju kako nelegalnim putem - upotrebom sile doći na vlast

 

Tužilaštvo je institucija koja treba da obustavi obojenu revoluciju i da vrati slučaj u fazu prije revolucije - poručio je Srđan Perišić, jedan od savjetnika Milorada Dodika u Predsjedništvu Bosne i Hercegovine, komentarišući dešavanja u Banjaluci koja su uslijedila nakon privođenja roditelja stradalog Davida Dragičevića - Davora Dragičevića i Suzane Radanović. Perišić je ponovio tvrdnju da je u Banjaluci na djelu "peta faza obojene revolucije".

 

Prema njegovim riječima, obojene revolucije su ušle u nauku i univerzitete, a podrazumijevaju kako nelegalnim putem - upotrebom sile doći na vlast, te je dodao:

 

"Postoje različiti oblici dolaska na vlast i to onda kada se režim označi kao nepodobni sa stanovišta globalnih i međunarodnih odnosa. Vlast se označi kao nepodobnom i primenjuje se jedan od oblika rušenja odnosno primenjuje se dolazak podobnih".

 

Istakao je da su obojene revolucije na djelu u posljednjih 20 godina u Evropi i Aziji.

 

Na pitanje ko stoji iza obojene revolucije u Banjaluci, Perišić je za N1 odgovorio:

 

"Ima u opoziciji političara koji su regrutovani da podrže politizaciju grupe 'Pravda za Davida'. Izjavio sam da je ova grupa iznosila legitimne ciljeve. U određenom momentu je počela politizacije grupe. U tome su učestvovali pojedini političari iz opozicije. Ti političari imaju konekcije sa stranim ambasadorima i emisarima".

 

Upitan koje su to ambasade, rekao je:

 

"Ništa se ne radi javno. Samo su istupi javni. Neke obojene revolucije su uspešne, neke su neuspešne. Nadam se da će ova biti neuspešna. Iz njih stoje pokreti i lažne nevladine organizacije - evropskog i globalnog karaktera koje stvaraju ogranke u Bosni i Hercegovini. Oni su su u kontaktu sa stranim obaveštajcima i diplomatama. Tu mislim na službe zapadnih zemalja - Velike Britanije, Sjedinjenih Američkih Država i drugih evropskih zemalja. To je šaroliko društvo".

 

U razgovoru za N1, jedan od savjetnika Milorada Dodika je naglasio da se u svakoj obojenoj revoluciji mora naći neka parola pod kojom će se ona voditi. Nije odbacio mogućnost da je David Dragičević ubijen, ali da Tužilaštvo mora odgovoriti na to pitanje. Ponovio je stav da su događaji poslije stradanja Dragičevića politizovani dodavši:

 

"To čine oni koji su preuzeli rukovođenjem 'Pravdom za Davida'. Davor ne rukovodi tim grupom. Tačno se može reći do kada je to bila borba za istinu, a to je prvih pet mesec dana. Podsetit ću vas da je Davor imao sastanke sa Dodikom kao predsednikom Republike Srpske. Imao je podršku Dodika".

 

Također je podsjetio da su advokati napustili Davora Dragičevića, a kao razlog za to je naveo politizaciju slučaja kazavši da nisu "videli ožalošćenog, nego manipulisanog oca".

 

Perišić je mišljenja da Dragičevićem manipuliraju isti oni koji su manipulirali stradanjem dječaka u Siriji nakon čega je uslijedio "građanski rat". Tvrdi da se kasnije pokazalo da je dječak slučajno stradao.

 

Kako je kazao za N1, pesnica je simbol svake obojene revolucije i da Dragičević to nije sam osmislio kao simbolom, već onaj ko manipuliše njime.

 

Demantovao je da Milorad Dodik ima apsolutnu moć, pa tako i da kontroliše pravosudni sistem u Republici Srpskoj. Podcrtao je da Dodik nema ingerencije nad ovim slučajem.

 

Potom se osvrnuo na reakciju policije.

 

"Peta faza obojene revolucije je harangiranje masa i izazivanje šokantnih događaja. Kada sam gledao pojedine medije iz Sarajeva i 'BN' televiziju, mislio sam da je u pitanju građanski rat. Mislio sam da policija juriša na dvadeset, trideset, pedeset hiljada ljudi. Zapravo, događaj se predstavljao kao šokantnim, a to nije bio. Devet meseci gledamo neprijavljen protest na Trgu Krajine. Vlast je to trpila. Policija je pokazala da to više ne može tako", rekao je Perišić.

 

Smatra da reakcija policije nije bila provokativna, već da je reakcija suprotne strane bila provokativna. Ukazao je na to da je nakon petog oktobra, deveti januar označen kao šokantnim danom, što je za njega još jedno obilježje obojene revolucije.

 

Tvrdi da Dodik nije učestvovao u odluci da policija reaguje, već da je to učinjeno po odluci Tužilaštva. Za njega su demonstracije 2004. i 2014. u Ukrajini, te 2012. u Rusiji bile obojene revolucije. Ne očekuje da protesti građana u Banjaluci koje je okaraterisao kao obojenom revolucijom uspiju jer "ne postoji kritična masa koja će biti reprezentativna".

 

Ne osporava pravo građana da javno izražavaju svoje mišljenje, ali da među njima ima "plaćenih statista, onih koji veruju to borba za istinu i pravdu, te da je među njima manjina koja zna o čemu se radi".

 

Poručio je u razgovoru za N1 da su pojedine političke stranke poput Partije demokratskog progresa dobile povjerenje građana na posljednjim Opštim izborima na osnovu podrške grupi 'Pravda za Davida'. Pored medija, društvene mreže je naveo kao sredstvom kojim se iskrivljuje stvarna slika stanja u slučaju Dragičević. Zatim je dodao:

 

"Iza svega stoji Tužilaštvo. Tužilaštvo je institucija koja treba da obustavi obojenu revoluciju i da vrati slučaj u fazu prije revolucije".

 

Dragana Lukača, ministra unutrašnjih poslova Republike Srpske je opisao kao nekoga ko se smatra jednim od najsposobnijih ministara unutrašnjih poslova.

 

Perišić je pitao zašto Tužilaštvo nije demantovalo navode Ministarstva unutrašnjih poslova obznanjene nekoliko dana poslije stradanja Davida Dragičevića. Izrazio je očekivanje da će ovaj slučaj biti riješen najkasnije do devetog mjeseca tj. poslije godišnjeg odmora, ali da se to nije desilo.

 

(N1, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 18

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još