FCS i Atelje Figure vas pozivaju

Pogledajte prve filmove nastale na celuloidnoj traci i tri klasika bh. filma

Kultura26.12.18, 10:19h

Pogledajte prve filmove nastale na celuloidnoj  traci  i tri klasika bh. filma
U okviru ovoga programa, koji je inicirao reditelj filmofil Vesko Kadić, bit će prikazani kratki dijelovi iz tih prvih nastalih na filmskoj traci i o kojima će govoriti montažer i profesor na ASU Miralem Zupčević, kao i najstariji snimci Sarajeva, pripremljenih od strane arhivara BHRT Seje Bajrića

 

Povodom prve filmske projekcije održane prije 123 godina, Atelje Figure i Filmski centar Sarajevo organiziraju poseban filmski događaj.

 

Naime, 28.12. 1895. godine u Gran Cafe-u Pariz braća Lumiere su za 35 posjetioca organizirali prvu filmsku projekciju. Bili su to snimci voza koji ulazi u stanicu, radnici koje izlazi iz fabrike i dojilja koja hrani dijete. Dvije godine kasnije, prva filmska projekcija bila je organizirana i u Sarajevu

 

U okviru ovoga programa, koji je inicirao reditelj filmofil Vesko Kadić, bit će prikazani kratki dijelovi iz tih prvih nastalih na filmskoj traci i o kojima će govoriti montažer i profesor na ASU Miralem Zupčević, kao i najstariji snimci Sarajeva, pripremljenih od strane arhivara BHRT Seje Bajrića.

 

Nakon toga bit će prikazana tri filma po prijedlogu reditelja Jasmina Durakovića iz kataloga Filmskog centra Sarajevo, i to: „Pruga“ (194-49) Slobodana Jovičića, „Koncert za klupu i orkestar“ (1961) Vlade Balvanovića i „Šou biznis“ (1977) Zlatka Lavanića.

 

Evo šta o tim filmova piše u svojoj pozivnici za ovaj događaj reditelj i osnivač „Figura“ Slaviša Mašić:

 

„-PRUGA ŠAMAC SARAJEVO (1949./35min)  je izvanredan dokumantarac režisera S. Jovičića i snimatelja Jana Berana, smatra se prvim BH filmom novijeg vremena u kojem su svi elementi visoko profesionalno urađeni, kamera posebno, baš me čudi od Berana. Svako novo gledanje začudno je, pa i one grupne scene doku-režirane, namještene, poput Skriginovih fotografija, funkcionišu kao da kamere nema. Nevjerovatan je osjećaj gledati i zanos tog konstruktivnog vremena iz perspektive ovog destruktivnog , zabavno je, a savjest grize.

 

-KONCERT ZA KLUPU I ORKESTAR (1961./ 11minuta) neobičan je film neobičnog, a zaboravljenog, reditelja Vlade Balvanovića. Filma radi, umjetnosti radi, o Vladinim filmovima treba više znati, i gledati ih. Umjetnost na filmu se gubi i hvata posljednje vozove opstanka, slamke spasa od potrošačkog štancanja.

 

– ŠOU BIZNIS (1977./18 min) je film Zlatka Lavanića, na ovoj projekciji je i zbog uspomena na Zlatka i blizine naredne godine, i radi čašice pjesme, one pjesme za koju misliš da ti ne pripada, a zatekne te, noćas mi srce pati…, i pjevačice i ćelavog pjevača, i puknute žice na violini, Kaljinke na harmonici iznad glave, kafanske atmosfere kakva čini mi se samo na filmu još postoji (daleko od one u Grand Cafe ).“


Program se održava u Atelje Figure 28.12 (petak), sa početkom u 19h.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!