Propisane kazne do 2.000 KM

Nastala je zbrka zbog dokaza o vlasništvu stanova, iz Ministarstva stiglo novo pojašnjenje: Evo na koga se odnosi ova obaveza!

Hronika25.12.18, 17:18h

Nastala je zbrka zbog dokaza o vlasništvu stanova, iz Ministarstva stiglo novo pojašnjenje: Evo na koga se odnosi ova obaveza!
IZ Pres službe Kantona Sarajevo stiglo je novo obavještenje etažnim vlasnicima u zgradama kolektivnog stanovanja u vezi sa dostavljanjem dokumenta o vlasništvu upravniku

 

Zbog nejasnoća koje su se u javnosti pojavile u vezi dostavljanja dokumenta o vlasništvu stana, poslovnog prostora, garaže ili garažnog mjesta na uvid upravniku ili predstavniku etažnih vlasnika u Kantonu Sarajevo, Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS obavještava građane, etažne vlasnike u zgradama kolektivnog stanovanja, da se ova obaveza odnosi samo na one etažne vlasnike koji to nisu ranije uradili i koji nisu u evidenciji upravnika.


"Naglašavamo da su samo etažni vlasnici koji nisu u evidenciji upravnika, dužni na uvid upravniku ili predstavniku etažnih vlasnika dostaviti dokaz o vlasništvu, te da je to obaveza kod promjene vlasništva i ona je kontinuirana aktivnost bez rokova, u smislu primjene Zakona o upravljanju zajedničkim dijelovima zgrade.
Dokument kojim etažni vlasnik dokazuje vlasništvo je: neovjerena fotokopija, neslužbena kopija zk izvatka isprintana sa web stranice Općinskog suda u Sarajevu, bez ograničenja u smislu datuma izdavanja dokumenta, ukoliko on odražava sadašnje stanje, odnosno ukoliko nije bilo promjene vlasnika posebnog dijela (stana, poslovnog prostora, garaže ili garažnog mjesta), a u cilju izbjegavanja dodatnih troškova za etažne vlasnike.


Precizna i potpuna evidencija etažnih vlasnika je osnovni preduvjet da etažni vlasnici zgrade u konačnici imaju dostatna sredstva potrebna za upravljanje i održavanje zgrade, a što je u cilju zaštite života, sigurnosti ljudi i imovine u javnom interesu”, navode iz Ministarstva prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS.

  
(DEPO PORTAL/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 6

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još