Preokret i veliki skok

Šta se dešava: Naglo porasle kamate stanovništvu u Federaciji BiH!

Biznis Klub24.12.18, 10:07h

Šta se dešava: Naglo porasle kamate stanovništvu u Federaciji BiH!
U trećem kvartalu ove godine dolazi do preokreta i skoka kamata, pa je tako prosječna ponderisana efektivna kamatna stopa na nivou bankarskog sektora na kredite stanovništvu iznosi 8,55 posto

 

U trećem kvartalu ove godine došlo je do naglog rasta bankarskih kamata stanovništvu u Federaciji BiH, piše BiznisInfo.


Efektivna kamatna stopa na kredite stanovništvu bila je stalnom padu posljednjih godina, sve do sredine ove godine, kada je u prosjeku iznosila 7,11 posto.

 

No, u trećem kvartalu ove godine dolazi do preokreta i skoka kamata, pa je tako prosječna ponderisana efektivna kamatna stopa na nivou bankarskog sektora na kredite stanovništvu iznosi 8,55 posto.

 

Ovaj podatak vidljiv je iz tabele o kretanju kamatnih stopa koja je objavljena u okviru posljednjeg izvještaja Agencije za bankarstvo FBiH.

 

U tabeli se daje prikaz nominalnih (NKS) i efektivnih kamatnih stopa (EKS) na kredite privredi i stanovništvu.

 

Za potrebe korisnika kredita, prilikom analize trenda kamatnih stopa relevantno je pratiti kretanje ponderisane EKS, s obzirom da uključuje sve troškove koje korisnik plaća, a koji su direktno povezani sa kreditom, tj. uslovima korištenja kredita i koji ulaze u obračun cijene kredita (na primjer troškovi za obradu kredita, troškovi premije osiguranja kod fizičkih lica ako je osiguranje uslov za odobravanje kredita, zatim drugi troškovi u vezi sa sporednim uslugama koje plaća klijent, a uslov su za korištenje kredita).

 

kamatne-stope1

 

– Evidentno je da su u posmatranom periodu EKS na kratkoročne kredite imale kontinuirani trend smanjenja do juna 2018. godine, da bi u trećem kvartalu 2018. godine zabilježile rast, u oba sektora (privreda i stanovništvo) – navodi se u izvještaju.

 

Kod dugoročnih kredita evidentan je opadajući trend EKS-a tokom 2018. godine, u oba sektora.

 

– Posljedično, kod ukupno ponderisanih EKS na kredite zabilježen je porast u trećem kvartalu 2018. godine, pri čemu je kod kredita odobrenih privredi prisutan opadajući trend, a kod stanovništva rastući trend u pogledu visine EKS – navodi se u izvještaju.

 

(Biznisinfo.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 5

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!