UMJETNICI BiH KAO NJENI STVARNI AMBASADORI U SVIJETU

Jusuf Hadžifejzović dobitnik velike nagrade u Južnoj Koreji

DEPO Art23.12.18, 11:27h

Jusuf Hadžifejzović dobitnik velike nagrade u Južnoj Koreji
Jusuf Hadžifejzović, svjetski poznati bh. likovni i konceptualni umjetnik, dobitnik je nagrade na izložbi Triple Artist Exibition Schema Art Muzeja u južnokorejskom gradu Cheongju. Nagrada se dodjeljuje po prvi put i, osim umjetničkog značaja, ima i novačanu vrijednost

 

U Schema Artist Muzeju Hadžifejzović je izlagao svoje likovne radove iz ciklusa „Prodavnica praznine/Shop of Emptyness“. Ovo priznanjem našem velikom umjetniku dolazi kao kontinuitet njegovog umjetničkog prisustva u Južnoj Koreji. Naime, već nekoliko mjeseci Hadžifejzović se nalazi u ovoj zemlji i u ovome periodu je imao više izložbi i art performance-a u prestižnim galerijama i muzejima suvremene umjetnosti. Duže boravke i umjetničke nastupe je Hadžifejzović imao u Južnoj Koreji i ranijih godina.

 

jusuf-hadzfejzovic

 

U izjavi za DEPO Portal,  Hadžifejzović naglašava kako je, osim same nagrade za svoj rad, njemu vrlo značajna i činjenica da vlasnik i direktor galerije Scema Artist Muzeja Kim Jai-kwan planira uskoro da napravi izložbu četri umjetnika iz BiH.


Danas Jusuf Hadžifejzović živi i radi u Sarajevu, ali izlaže i djeluje u više svjetskih umjentičkih centara. Studirao je na beogradskoj Akademiji likovnih umjetnosti, te u Dizeldorfu završio postdiplomski studij na Državnoj akademiji umjetnosti u klasi Klausa Rinkea. Jedan je od osnivača projekta Jugoslovenska dokumenta i sarajevskog bijenala suvremene umjetnosti koji je 80-tih sarajevsku umjetničku zajednicu doveo na vrh jugoslavenske i svjetske umjetničke scene.

Od tada drži poziciju jednog od vodećih umjetnika suvremene umjetničke scene u BiH. Jedan je od osnivača Kolekcije Ars Aevi, budućeg sarajevskog muzeja suvremene umjetnosti. 

 

jusuf-hadzfejjzovic3


Hadžifejzović je pokretač i umjetnički direktor kultne i aktivne sarajevske galerije Charlama.

 

(DEPO Portal/ak)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 5

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!