preminuo nakon teškog oblika kancera

Ko je bio Lord Paddy Ashdown: Rođen u Indiji, put ga vodio od mornarice do politike, a postao je i vitezom...

Hronika23.12.18, 09:44h

Ko je bio Lord Paddy Ashdown: Rođen u Indiji, put ga vodio od mornarice do politike, a postao je i vitezom...
Od 1959. do 1972. godine bio je mornar u Kraljevskoj mornarici i oficir u komandosima i specijalnoj brodskoj službi

 

Lord Paddy Ashdown, bivši visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini i nekadašnji lider Liberalno-demokratske partije u Ujedinjenom Kraljevstvu, preminuo je u 77. godini. 

 

Ashdown je preminuo poslije kratkotrajne bolesti odnosno nakon što mu je dijagnosticiran kancer, prenosi britanski Guardian. 

 

Postao je visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini 27. maja 2002. godine. Tu funkciju je obavljao do 30. maja 2006. godine. 

 

Ashdown je smatran za principijelnog visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini koji je pokrenuo mnoge reforme. On je smijenio najveći broj zvaničnika, većinom iz RS-a, zbog kršenja Dejtonskog sporazuma. 

 

Ashdown je nedavno, zajedno s bivšim visokim predstavnicima Carlom Bildtom i Christianom Schwarz Schillingom, uputio pismo visokoj predstavnici za vanjske poslove i sigurnost Evropske unije Federici Mogherini povodom sve češće najave "prekrajanja granica" na Balkanu, odnosno o prijedlogu o promjeni granice između Srbije i Kosova. 

 

- Put ka korekciji granica između Srbije i Kosova je popločan opasnošću i daje samopouzdanje i podršku onima koji žele da razbiju Bosnu i Hercegovinu - kazao je Ashdown u intervjuu Radiju Slobodna Evropa 31. augusta ove godine.  

 

Ashdown je najstariji od sedam djece. Rodio se New Delhiju u Indiji gdje je njegov otac bio kapetanom u indijskoj vojsci. Odrastao je uglavnom u Sjevernoj Irskoj i učio je u školi Bedford u Engleskoj. 

 

Od 1959. do 1972. godine bio je mornar u Kraljevskoj mornarici i oficir u komandosima i specijalnoj brodskoj službi. 

 

Nakon što je napustio mornaricu, radio je na industriji dok nije bio izabran kao član parlamenta iz Yeovila za liberalnu stranku. 

 

Tokom 1970-ih godina je radio kao diplomat u Ženevi. 

 

U Britanskom domu naroda bio je predstavnik SDP-liberalnog saveza za trgovinu i industriju, a kasnije i za obrazovanje. Nakon udruživanja koje je stvorilo liberalne demokrate, postao je vođom stranke. Vodio je liberalne demokrate na dvama izborima, 1992. i 1997. godine. 

 

Kao vođa, značajno je promicao saradnju liberalnih demokrata i "Nove" laburističke stranke, a imao je i redovne tajne sastanke sa Tonyem Blairom u kojima su planirali koalicijsku vladu. 

 

Nakon što su laburisti pobijedili 1997. godine, uspostavilo se je "Jenkinsov odbor" sa liberalnim demokratskim predsjednikom Roy Jenkinsom, radi razmatranja izbornog preustrojstva, što je bio Ashdownovim glavnim zahtjevom. 

 

Ashdown je napustio vodstvo 1999. godine, a naslijedio ga je Charles Kennedy. Postao je vitezom 2000. godine, a 2001. godine, nakon što je napustio Dom naroda, proglašen je i doživotnim članom Doma lordova.

 

(FENA/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 21

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još