sastao se s vučićem u beogradu

Dodik: 'U Sarajevu se vodi politika kreni da nigdje ne stigneš, kalkuliše se na sitno...'

Front22.12.18, 16:48h

Dodik: 'U Sarajevu se vodi politika kreni da nigdje ne stigneš, kalkuliše se na sitno...'
"Vidimo blokade na tom putu jer bošnjačka strana smatra da to treba ići polako" - kazao je Dodik

 

U Sarajevu se vodi politika kreni da nigdje ne stigneš - ovako je Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine, odgovorio na pitanje kada će biti izabran predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine. Dodik je na danas održanom sastanku s Aleksandrom Vučićem, predsjednikom Srbije, u Generalnom sekretarijatu predsjednika Srbije u Beogradu razgovarao o stanju u Bosni i Hercegovini i odnosima između dvije države - piše N1

 

Prema Dodikovim riječima, predsjednika Srbije je upoznao sa situacijom u Bosni i Hercegovini, a posebno u Republici Srpskoj. Izrazio je želju da se čim prije formira novi saziv Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i podsjetio je da je vlast u Republici Srpskoj već formirana, ali ne i u Federaciji Bosne i Hercegovine. Istakao je da je jučer istekao rok da Predsjedništvo predloži mandatara za formiranje Vijeća ministara, te je dodao:

 

"Vidimo blokade na tom putu jer bošnjačka strana smatra da to treba ići polako".

 

Ponovio je stav da je važno da Repbulika Srpska ima dobre odnose sa Srbijom jer se "pokazala kao stabilan partner".

 

Potom se predsjedavajući Predsjedništva osvrnuo na pitanje samoopredjeljenja naroda.

 

"Zamolio bih da se pravo na samoopredjeljenje, koje međunarodni faktor dopušta, prizna i srpskom narodu u Republici Srpskoj. Zamolio bih predsjednika Vučića da u nekim političkim pregovorima ojača taj pristup. Ali to ne znači da se narušava integritet Bosne i Hercegovine, već zato što je to legitimno - zato što Srbi imaju pravo na to", objasnio je Dodik.

 

Odluku Kosova da poveća takse na proizvode koji se uvoze iz Bosne i Hercegovine i Srbije je okarakterisao kao "necivilizacijskim" u namjeri da se "obračunaju sa Bosnom i Hercegovinom i Srbijom". Također je ponovio da će Bosna i Hercegovina poštovati dogovor Beograda i Prištine.

 

Dodik je naglasio da će se napraviti novi "monumentalni spomenik posvećen stradanju srba u Jasenovcu" jer "ono što vidimo u Jasenovcu je devastiranje obilježavanja stradanja Srba".

 

Na pitanje kada će bizi izabran predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, odgovorio je:

 

"U Sarajevu se vodi politika kreni da nigdje ne stigneš. Mi smo spremni da konstituišemo organe na državnom nivou. Imamo i preporuke od Evrope da se to što prije učini. U Sarajevu se kalkuliše nešto na sitno, pa ne možemo napraviti nešto krupno".

 

Predsjedavajući Predsjedništva je s predsjednikom Srbije razgovarao i o infrastruktunim projektima, kao što je izgradnja autoceste Sarajevo-Beograd.

 

(N1/DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 18

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još