VIDEO/ PRIČA O MLADOJ I USPJEŠNOJ NUDŽEJMI SOFTIĆ

Bosanska maratonka s hidžabom: Rođena u Kozarcu, protjerana u Hrvatsku, pa iz Bočinje došla u Sarajevo...

ŽENA iN22.12.18, 14:22h

Bosanska maratonka s hidžabom: Rođena u Kozarcu, protjerana u Hrvatsku, pa iz Bočinje došla u Sarajevo...
Nudžejma Softić je rođena u Kozarcu, odakle je s porodicom protjerana u Hrvatsku kada je počeo rat u Bosni i Hercegovini. Njen otac je ubijen odmah na početku rata, kada je imala četiri godine. Danas je uspješna sportašica i lektorica

 


Izvor: Radio Slobodna Evropa


Zvijezda vodilja – ovako Nudžejmu Softić opisuju prijatelji.


Nudžejma je istrčala 46 trka u manje od četiri godine koliko se bavi trčanjem, od toga mnogo maratona i polumaratona širom svijeta, prva je žena s hidžabom u Evropi koja je istrčala maraton, a od nedavno se okitila medaljom 'čelične žene', završivš 'Half Ironman' triatlon trku u Austriji.


Od nekoga ko se plašio vode do uspješne triatlonke... Nudžejma je inspiracija članovima grupe "Trčanje i to" koju i vodi.


Nudžejma Softić je rođena u Kozarcu, odakle je s porodicom protjerana u Hrvatsku kada je počeo rat u Bosni i Hercegovini. Njen otac je ubijen odmah na početku rata, kada je imala četiri godine.


Danas je uspješna sportašica i lektorica. Nakon godina izbjeglištva u Hrvatskoj te života u Bočinji, malom mjestu kod Zenice, dolazi u Sarajevo da se školuje.


Trčanjem se 2015. godine počela baviti rekreativno. Istrčala je mnogo maratona i polumaratona, a završila je i 'half-Ironman', zahtjevnu triatlon trku u Austriji.


„Trčanje je definitivno borba sa samim sobom. Osim ako se profesionalno time bavite, da idete na prva tri mjesta, da biste od toga zarađivali, svi mi ostali smo čisti rekreativci, koji to radimo za svoje zadovoljstvo i radi toga što je nama bitno da pomjerimo neke svoje granice“, kaže Nudžejma.


U razgovoru za Radio Slobodna Evropa ispričala je kako je imala strah od vode, ali i da je njena volja bila jača od straha.


„Bez obzira koliko sam se ja bojala i vode i nisam znala plivati i ništa... Ja sam nekako bila sigurna da ja to mogu naučiti jer zaista sam to baš željela.“


Pliva u posebnom odijelu, jer Nudžejma nosi hidžab od djetinjstva, a neki su smatrali da takvo odijelo nije prikladno za nju.


„Ja ne znam šta neko očekuje da ja mogu plivati u džilbabu i da nešto mogu time postići... Normalno da ne mogu."

 

Nudžejma je danas inspiracija prijateljima i članovima grupe "Trčanje i to", koju i vodi.

 

„Nudžejma je... ja nju imam običaj nazvati zvijezdom, zato što je ne možeš nazvati ničim drugim. Znači zvijezda vodilja kroz život kroz trening kroz sve. Od mene je učinila 100% boljeg lika“, rekao je Vedran Rodić, član grupe.

 

Nudžejma kaže kako je imala potrebu da svoje znanje prenese i drugima.


„Između ostalog, to je jedna od temeljnih stvari koje se od nas traže u vjeri. Da ono što znamo, moramo zapravo davati zekat na znanje, odnosno dijeliti to s drugima, ono što naučimo“.



(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 5

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!