POTVRĐENO IZ VSTV-A

Halilović, Kajmaković ili Tadić: Ko će biti novi glavni tužitelj Tužilaštva BiH? Pročitajte biografije kandidata...

Hronika22.12.18, 10:38h

Halilović, Kajmaković ili Tadić: Ko će biti novi glavni tužitelj Tužilaštva BiH? Pročitajte biografije kandidata...
Intervjui sa kandidatima bit će obavljeni na narednoj sjednici VSTV-a, zakazanoj za januar

 


Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV) birat će glavnog tužitelja Tužilaštva Bosne i Hercegovine između Gordane Tadić, Diane Kajmaković i Muniba Halilovića, potvrdio je novinarima predsjednik VSTV-a Milan Tegeltija.


Intervjui sa kandidatima bit će obavljeni na narednoj sjednici VSTV-a, zakazanoj za januar, piše agencija Patria.


Diana Kajmaković – Tužitelj Tužilaštva BiH


Diana Kajmaković rođena je 1966. godine u Sarajevu. Diplomirala je na Pravnom fakultetu Univerziteta u Sarajevu 1990. godine. Profesionalnu karijeru započela je 1991. godine kao pripravnik u Opštinskom sudu II, gdje je radila do marta iste godine, nakon čega pripravnički staž nastavlja na Višem javnom tužilaštvu u Sarajevu.


Nakon položenog pravosudnog ispita 1993. godine, u Općinskom tužilaštvu II u Sarajevu, obavlja poslove stručnog suradnika sve do 1995. godine, kada počinje raditi na mjestu zamjenika općinskog tužitelja u Općinskom tužilaštvu II u Sarajevu.


Godine 2003. imenovana je za kantonalnog tužitelja u Kantonalnom tužilaštvu u Sarajevu, a za tužitelja Tužiteljstva BiH imenovana je odlukom Visokog sudbenog i tužiteljskog vijeća BiH, u maju 2008. godine.


Edukator je Centra za edukaciju sudaca i tužitelja FBiH.


Sudjelovala je na više domaćih i međunarodnih konferencija i seminara iz oblasti borbe protiv organiziranog kriminala i korupcije.


Vodila je predmet u slučaju Zijad Turković i drugi, okarakterisan kao najznačajniji poslijeratni predmet usmjeren protiv organiziraog kriminala u BiH. Turković je osuđen na 40 godina zatvora, a cijela grupa na ukupno 95 godina.


Tokom 2009. godine bila je sudionik studijskog putovanja u SAD-a, usmjerenog na usavršavanje borbe protiv organiziranog kriminala i korupcije sukladno najboljoj međunarodnoj praksi.


Tužiteljica Kajmaković bila je i član Radne skupine za izradu Akcijskog plana za provođenje Strategije BiH za borbu protiv organiziranog kriminala u razdoblju od 2009. do 2012. godine. Također, pohađala je specijalističku obuku za rad u Zajedničkim istražnim timovima za Jugoistočnu Europu.


Gordana Tadić - Tužitelj Tužilaštva BiH


Gordana Tadić od 29. 09. 2016. godine, po Odluci Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine, obavlja dužnost vršioca dužnosti glavnog tužitelja Tužilaštva Bosne i Hercegovine.


Za zamjenika glavnog tužitelja Tužilaštva Bosne i Hercegovine imenovana je u julu 2014. godine, a prije toga je obavljala dužnost zamjenika glavnog tužitelja Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona od početka 2012. godine do kraja 2013. godine. 


Dužnost tužitelja Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona obavljala je od 2003. do 2011. godine u Odjelu za privredni kriminal, korupciju i utaju poreza. Od 1997. godine do 2003. godine obavljala je dužnost zamjenika općinskog tužioca u Živinicama i radila je na svim vrstama predmeta iz nadležnosti općinskog tužilaštva. 


Kao stručni saradnik u Općinskom tužilaštvu Živinice je radila od početka 1996. do početka 1997. godine, a od sredine 1995. godine do kraja iste godine radila je kao stručni saradnik u Općinskom sudu u Živinicama, na parničnom referatu. Od 05. 08. 1985. godine do sredine 1995. godine radila je kao samostalni pravni referent sve vrste pravnih poslova u Rudniku mrkog uglja „Đurđevik“. Diplomirala je na Pravnom fakultetu Univerziteta u Sarajevu 1985. godine, a pravosudni ispit je položila 1995. godine.


Za zamjenika rukovodioca Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva Bosne i Hercegovine i rukovodioca Odsjeka I imenovana je 19. 02. 2014. godine, od kada rukovodi Posebnim odjelom za ratne zločine u Tužilaštvu Bosne i Hercegovine, za rukovodioca Posebnog odjela za ratne zločine imenovana je 25. 08. 2014. godine, nakon izbora za zamjenika glavnog tužitelja Tužilaštva Bosne i Hercegovine.


Munib Halilović – Tužitelj Tužilaštva Federacije BiH


Munib Halilović rođen  je 12. aprila 1965. godine, u Konjicu. Pravni fakultet Univerziteta u Sarajevu završio je 1989. godine.


Prvo zaposlenje imao je kao inspektor za opći kriminal u SJB Konjic i na toj poziciji ostaje do februara 1994. godine, kada je imenovan za zamjenika glavnog općinskog javnog tužitelja. Na poziciji zamjenika ostaje do 1. juna 2000. godine. Tokom 1999. i 2000. godine, obavljao je i dužnost vršioca dužnosti glavnog općinskog tužitelja u Konjicu.


Za predsjednika Općinskog suda u Konjicu imenovan je 2000. godine i na toj dužnosti ostaje raditi do septembra 2003. godine. 


Od novembra 2003. godine do marta 2007. godine obavljao je dužnost zamjenika glavnog okružnog tužitelja u Istočnom Sarajevu.


Od marta 2007. godine do juna 2014. godine, bio je tužitelj Tužilaštva BiH i u tom periodu više godina obavljao poslove zamjenika rukovodioca Odjela za ratne zločine. Od juna 2014. godine do danas radi na poziciji federalnog tužitelja Federalnog tužilaštva FBiH.


Radi kao edukator sudija, tužitelja, advokata i ostalog  stručnog osoblja u vezi sa primjenom materijalnog i procesnog krivičnog zakonodavstva.

 

(Patria/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!