USAID WHAM projekt

Novih 100.000 dolara bespovratnih sredstava za mala i srednja preduzeća u BiH: Evo kako da dođete do njih

Biznis Klub21.12.18, 12:05h

Novih 100.000 dolara bespovratnih sredstava za mala i srednja preduzeća u BiH: Evo kako da dođete do njih
Do danas je Vlada SAD, prvenstveno kroz aktivnosti USAID-a, pružila više od $1.8 milijardi pomoći za podršku ekonomskom, demokratskom i društvenom napretku u BiH

 

Projakat unapređenja radne snage i većeg pristupa tržištima Američke organizacije za međunarodni razvoj (USAID WHAM projakat) objavio je novi javni poziv za dodjelu bespovratnih sredstava zainteresovanim i kvalifikovanim organizacijama iz metalnog, drvnog i sektora tekstila/obuće u Bosni i Hercegovini. 


Ovaj javni poziv fokusiran je na Pristup tržištima za pripremu i učestvovanje na sajmovima i poslovnim skupovima, a organizacije su pozvane da dostave koncept note svojih projektnih prijedloga do 30. januara 2019. godine. 


Grantovi USAID WHAM projekta namijenjeni su brzorastućim, izvozno orijentisanim i izvozno spremnim malim i srednjim preduzećima okrenutim ka proširenju proizvodnih kapaciteta, dostizanju novih tržišta i otvaranju novih radnih mjesta. Ukupni iznos potencijalnih dodjeljenih sredstava je 100.000 USD, a detaljnije informacije te kompletna dokumentacija za prijavu dostupna je web stranici projekta https://www.whambih.org/


Cjelokupni fond bespovratnih sredstava USAID WHAM projekta iznosi 1,6 miliona USD, a od početka njegovog djelovanja do sada potpisani su grantovski ugovori u iznosu od 498,000 USD. Kroz blisku saradnju sa korisnicima USAID WHAM projekat svoje grantove nastoji prilagoditi stvarnim potrebama tržišta i privrede kako bi što bolje bili iskorišteni i kako bi bio zadovoljen i širi društveni interes, od povećanja broja zaposlenih, porasta izvoza do snažnije integracije u Evropsku uniju.


USAID WHAM projekat je trogodišnji USAID-ov program koji je s aktivnostima započeo u julu 2017. godine. Projekat implementira International Executive Sevice Corps (IESC) iz SAD u saradnji sa domaćim partnerom ENOVA. Krajnji cilj USAID WHAM projekta je rast zaposlenosti i kreiranje preko 1.500 novih radnih mjesta, uz povećanje izvoza za 30 te prodaje za 50 posto u potpomognutim preduzećima. 


Do danas je Vlada SAD, prvenstveno kroz aktivnosti USAID-a, pružila više od $1.8 milijardi pomoći za podršku ekonomskom, demokratskom i društvenom napretku u BiH. 

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!