FOTO/ SDP, Naša stranka i DF o aktuelnoj situaciji u zemlji

Bh. blok obznanio 17 kriterija za uspostavu izvršne vlasti na nivou BIH - traže i uvođenje novih ministarstava

Front20.12.18, 13:52h

Bh. blok obznanio 17 kriterija za uspostavu izvršne vlasti na nivou BIH -  traže i uvođenje novih ministarstava
Novinarima je predstavljen zajednički dokument navedenih stranaka "Kriteriji za uspostavu izvršne vlasti na nivou države Bosne i Hercegovine"

 

Predstavnici tri parlamentarne stranke u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, predsjednik SDP-a Nermin Nikšić, član Predsjedništva Demokratske fronte Dženan Đonlagić i predsjednik Naše stranke Predrag Kojović održali su danas pres-konferenciju povodom aktuelne političke situacije u Bosni i Hercegovini.

 

Novinarima je predstavljen zajednički dokument navedenih stranaka "Kriteriji za uspostavu izvršne vlasti na nivou države Bosne i Hercegovine".

 

Između ostalih, među kriterijima su se našli i usvajanje Zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH u smislu uvođenja sistema elektronskog nadzora izbornog procesa i automatizovanog evidentiranja i prebrojavanja glasova.

 

Također, iz ove tri stranke traže smjenu članova Centralne izborne komisije BiH, usvajanje izmjena ustava BiH u smislu presuda Evropskog suda u Strazburu, izmjene Izbornog zakona u smislu uvođenja modela posrednog izbora članova Predsjedništva BiH u Predstavničkom domu Parlamenta BiH.

 

Više pročitajte u prilogu ispod.

 

sdp-1

 

sdp-2

 

sdp-3

 

Nermin Nikšić: Implementacija odluke CIK-a je izdaja države

 

Nermin Nikšić, predsjednik SDP BiH na pres-konferenciji Bh. bloka izjavo je da ko god krene u implementaciju odluke CIK-a o popuni Doma naroda FBiH i pristaje na to - suštinski podržava podjelu zemlje, što se može smatrati izdajom države.

 

"Zabrinuti smo da se formirala većina, da se donese jedno neustavno uputstvo, koji se pokušao naći neki miks, gdje bi svi bili pomalo nezadovoljni. Praktično je uzet popis iz 2013. koji je doživio miks. CIK u želji da ispuni nalog pojedinih partija, HDZ-a u Federaciji BIH - došli su u situaciju da miksaju prema onome što imamo danas u kantonalnim Skupštinama", poručio je Nikšić.

 

Nikšić je kazao da su Evropska komisija i Ambasada SAD-a požurile da podrže odluku CIK-a o popuni Doma naroda FBiH po popisu iz 2013. godine.

 

"Ljudi iz Evropske komisije imaju dvostruke aršine. Jedna rješenja da vrijede njihovim građanima i njihovoj djeci, a druga žele nametnuti nama u BiH. Mi ćemo kao Bh. blok i Komšić kao član Predsjedništva BiH - gdje god je moguće, da provedemo pravnu bitku i utakmicu protiv ovakvih odluka CIK-a. Što se nas tiče, ko god da krene u realizaciju ovakvih neustavnih odluka, pristaje na podjelu zemlje i to možemo smatrati izdajom države", poručio je.

 

(N1, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 9

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još