Osumnjičeni za organizovani kriminal

U toku akcija 'Škorpion': Na meti 12 osoba, među njima i policijski službenik GP BiH

Hronika20.12.18, 11:36h

U toku akcija 'Škorpion': Na meti 12 osoba, među njima i policijski službenik GP BiH
Uporedo sa lišenjima slobode vrše se pretresi na više od deset lokacija

 

Od ranih jutarnjih sati, na području Brčkog i Bijeljine, po nalogu Tužilaštva Bosne i Hercegovine, provodi se operativna akcija kodnog naziva „Škorpion“. 

 

Meta akcije su 12 osoba osumnjičenih za krivična djela organiziranog kriminala, povezana sa trgovinom ljudima, krijumčarenjem i nedozvoljenim prometom oružja i vojne opreme. 

 

Istražilac Tužilaštva BiH nalazi se na terenu gdje koordinira aktivnosti više desetina policijskih službenika Policije Brčko Distrikta BiH, Granične policije i MUP-a Republike Srpske koji učestvuju u akciji. 

 

U predmetu je ostvarena značajna saradnja s partnerskim institucijama R Srbije, a među osumnjičenima je i aktivni policijski službenik Granične policije BiH M.B. te u izvršenju krivičnih djela ima elemenata zloupotrebe položaja i koruptivnih aktivnosti. M.B. je policijski službenik Jedinice granične policije Bijeljina u činu policajac  i danas je lišen slobode.

 

- Učešće u ovoj operativnoj akciji, uz kontinuitet suradnje s drugim policijskim agencijama i borbe protiv organiziranog i svih vrsta prekograničnog kriminala, još je jedan pokazatelj spremnosti Granične policije BiH na nultu toleranciju i borbu protiv korupcije, zloupotrebe službenog položaja i nesavjesnog rada u službi. Nedopustivo je to što i među policajcima ima onih koji su krenuli putem korupcije, tako da borba Granične policije BiH protiv kriminala obuhvata i čišćenje vlastitih redova – izjavio je direktor Granične policije BiH Zoran Galić. 

 

Uporedo sa lišenjima slobode vrše se pretresi na više od 10 lokacija na širem području Brčkog i Bijeljine gdje je do sada pronađena znatna količina oružja i vojne opreme kao i krijumčarena roba veće vrijednosti. 

 

Tokom istrage prikupljeni su dokazi da se ta organizirana kriminalna grupa, duži vremenski period, bavi krijumčarenjem oružja i vojne opreme prema zemljama EU, trgovinom ljudima kao i krijumčarenjem roba veće vrijednosti iz R Srbije u BiH. 

 

Nakon lišenja slobode i policijske obrade, osumnjičeni će biti predati u nadležnost tužioca Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju, koji će donijeti odluku o daljim aktivnostima u predmetu, saopćeno je iz Tužilaštva BiH. 

 

(FENA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!