FOTO/ NAPRETKOV SVEČANI KONCERT

Uoči Božića govor Franje Topića: Slava Bogu na visini, a mir ljudima na zemlji!

Kultura18.12.18, 13:28h

Uoči Božića govor Franje Topića: Slava Bogu na visini, a mir ljudima na zemlji!
Predsjednik Hrvatskog kulturnog društva "Napredak", profesor Franjo Topić održao je govor u povodu Napretkovog svečanog božićnog koncerta, koji je upriličen sinoć u Narodnom kazalištu u Sarajevu. Njegov govor prenosimo u nastavku teksta...

 

 

 

Poštovani g. Kardinale, gospodo biskupi i svećenici, redovnice i redovnici, ekselencije, predstavnici državne, federalne, kantonalne, gradske i općinske razine, uvaženi diplomati, predstavnici naših bratskih kulturnih društava Preporod, Prosvjeta i Benevolencija, gospodine Visoki predstavniče, dragi Napretkovci svih razina, dame i gospodo, dragi prijatelji...

 

Predstavlja mi zadovoljstvo i čast pozdraviti vas u tolikom broju na Napretkovom svečanom božićnom koncertu! Vaša prisutnost potvrđuje da je naš koncert postao događaj od prepoznatljive kulturne i druge važnosti za grad Sarajevo, za sve njegove žitelje, a i šire. Stoga smo vam i ove godine željeli osigurati renomirane izvođače, pozvavši Klapu sv. Juraj i Orkestar Hrvatske mornarice iz Splita, da kroz klapsko pjevanje, koje je inače na popisu nematerijalnu svjetske baštine u Evropi, obogate naš društveni i kulturni život. Dobro došli!


Ovaj koncert i sve Božićne Napretkove programe posvećujemo prvom vrhbosanskom nadbiskupu dr. Josipu Stadleru, čiju obljetnicu preminuća ove godine slavimo. Nadbiskup Stadler spada među najveće ljude našeg podneblja, a napisa Matoš, da i ne vidi većeg. Napisao je 8 znanstvenih i popularnih knjiga, preveo evanđelja i Djela apostolska, napisao 80 poslanica svećenicima i puku i brojne popularne novinske članke. A što je sve sagradio, to je teško i danas zamisliti: sagradio katedralu, biskupiju, bogosloviju, travničko sjemenište i gimnaziju, sestrama Služavkama Malog Isusa koje je i osnovao: Egipat, Betlehem, Vitez, Čardak kod Modriče itd. I u to doba s onom tehnikom  i s pet svećenika suradnika skupljenih s pet strana svijeta. I sve to bez kompjutora, auta i bagera. Kao što je rekao drugi veliki biskup Strossamayer: Stadler je čudotvorac. Hvala mu za sve što je učinio a posebno hvala i za ono što je učinio za Napredak.


Dragi prijatelji, trebam u ovoj zgodi kazati i par riječi o radu Napretka u ovoj i prošloj godini.
Ova i prošla godina bile su u Napretku, hvala Bogu, veoma uspješne, što je konstatirano i na nedavnoj glavnoj skupštini. U 2017. godini priređeno je 518 manifestacija, slično će biti i u ovoj. Ove godine Sašk Napredak je ušao u drugu ligu, Šahovski klub Napredak iz Zenice je ušao u prvu ligu BiH te će biti u prvoj bh šahovskoj ligi uz sarajevski Napredak i ženski klub iz Zenice tri Napretkova šahovska. Boćari su u prvoj ligi a ukupno su osvojili 12 medalja. Naše velike manifestacije se redovno upriličuju: Šopovi dani, Uskopaljske jeseni, Srce Središnje Bosne, Usorski dan, Kolonije Breške, Lukavac, Garevac/Modriča. Brojne podružnice priređuju božićne programe, Središnjica sve planirane programe realizira i ovoga Božića. Podijeljeno je 35 stipendija u vrijednsti oko 60.000 KM. Odavno je Napredak prešao granice BiH i RH, posebno priređujući i sudjelujući na međunarodnim konferencija koje organizira Evropski Centar za radnička pitanja. I sve ovo rade volonteri, mislim da zaslužuju jedan veliki aplauz.


Nadalje, Dom na Trebeviću funkcionira. Radosna je vijest da se otvorilo kino Imperijal, koje će biti jedno novo kulturno i društveno stjecište ovoga grada. Treba uskoro početi i obnova kafane Imperijal, što Sarajlije i mnogi gosti sa strane s čežnjom čekaju. Hvala načelniku općine centar i općinskom vijeću i svim službama na velikoj pomoći.  


Dame i gospodo, Često smo u društvenom životu okruženi raznim suprotstavljenim tonovima, neskladu, neujednačenosti, svojevrsnoj neslozi. Ona nas umara i iscrpljuje, većina ljudi želi mir, spokojstvo, sporazumijevanje. Večerašnji koncert želi imati i određenu društvenu ulogu, pokazujući kako je moguće posebnosti staviti u harmoničan okvir, ugodan uhu i estetski vrijedan. Svaki vokal ili instrument, poseban, jedinstven, svoje puno ostvarenje ima unutar jedne harmonične cjeline. Večerašnja izvedba će nam predstaviti nezaboravan doživljaj.


I ovih dana smo svjedoci nekih društvenih napetosti i neki žele u to uključiti i Napredak. Da kao prvi čovjek Napretka ponovim. Mislimo isto od početka o svim bitnim pitanjima. Naš Weltanschauung, naš pogled na ovu zemlju i naša opredjeljenja su da  Hrvata i katolika bude što više, da što bolje živimo i da što bolje živimo s drugima. Naša orijentacija, neki to zovu politika, je manje više u bitnim pitanjima sukladna najvećoj svjetskoj organizaciji Ujedinjenim nacijama, glavnoj velesili SAD, i glavnom duhovnom autoritetu Vatikanu. Napredak je pokazao riječju i djelom kako se može njegovati vlastiti identitet a da to drugima ne smeta. Još se nije dogodilo od obnove 1990. godine da u Napretkovim podružnicama, udrugama ili Središnjici neće sudjelovati aktivno naši sugrađani drugih vjera  i nacija. To je veoma očito u Sašku, šahovksim klubovima, likovnoj udruzi itd. Isto se odnosi i na međunarodne organizacije na čelu s veleposlanstvima.

 
Dragi prijatelji, Ciceron kaza da je zahvalnost najveća vrlina, pa vam zahvaljujem, u ime mnogih Napretkovih stipendista, na potpori Napretkovom fondu za stipendiranja i sveučilište, kojemu je i namijenjen prihod od ovog koncerta. Nadalje zahvaljujem mnogobrojnim sponzorima od kojih su najveći BH Pošta, Kršćanski radnički pokret iz Italije, Vijeće ministara, kanton i vi, cijenjena publiko. Hvala Ministarstvu obrane i Veleposlanstvu R. Hrvatske koji su nam omogućili dolazak klape i orkestra. Hvala našem kazalištu, Bh televiziji i svima medijima. Jednako hvala Napretkovoj Središnjoj upravi i Strucnoj službi i svima drugima nespomenutima.


Na kraju, dragi prijatelji, ponavljam s liturgijom ovih dana: Radujte se u Gospodinu uvijek! Blagost vaša neka je znana svim ljudima! Gospodin je blizu! Ne budite zabrinuti ni za što, nego u svemu - molitvom i prošnjom, sa zahvaljivanjem - očitujte svoje molbe Bogu. (Fil 4)


Svim kršćanima želim blagoslovljen Božić a svima vama ovdje i svim uvaženim gledateljima sve najbolje u Novom ljetu. Dragi prijatelji, dodajem: Slava Bogu na visini, a mir ljudima na zemlji!


Hvala i neka pjesma krene.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!