Ukusan i zasitan

Ovo je recept za najzdraviji hljeb na svijetu: Već 2.000 godina jedu ga najdugovječniji ljudi, a pravi se tako lako

Auto & Dom15.12.18, 19:26h

Ovo je recept za najzdraviji hljeb na svijetu: Već 2.000 godina jedu ga najdugovječniji ljudi, a pravi se tako lako
Od ove mjere dobićete oko 10 hljebova koji su vrlo zasitni

 


Svijet ne prestaje da se čudi narodu Hunza, za koje se govori da su najdugovječniji i najzdraviji narod na svijetu. Neke od činjenica o njima su istinite, neke preuveličane, ali činjenica je da se hrane zdravije od ostatka svijeta, baš zato što su odsječeni od njega i unose samo prirodne sastojke. Recept za njihov hljeb star je 2.000 godina, a evo kako se pravi.

 

U pitanju je Kamali hljeb, čiji je jedan od sastojaka, kako ga Hunze zovu, "glečersko mlijeko", što je zapravo mineralna voda boje mlijeka koja se otapa od glečera i bogata je mineralima i hranljivim materijama iz stijena. Međutim, dobro će poslužiti i obična mineralna voda u zamjenu za glečersko mlijeko do kog mi ne možemo da dođemo.

 

POTREBNO JE:

 

1 šolja brašna od cijelog zrna ili mješavina 1/3 pšeničnog brašna i 2/3 heljdinog brašna

 

1/2 šolje mineralne vode.

 

Na vrh kašičice morska so ili posoljeni začin od povrća.

 

PRIPREMA

 

Pomiješajte brašno i so, pa polako dodajte vodu i miješajte dok ne dobijete tijesto. Površinu na kojoj pravite hljeb pospite brašnom, a zatim mijesite dok tijesto ne postane mekano i elastično. Zavijte umiješeni hljeb u vlažnu krpu i ostavite da odstoji 30 minuta.

 

Podijelite tijesto u loptice veličine oko 3 centimetra, a zatim urolajte svaku lopticu u tanke tortilje veličine oko 20 centimetara u prečniku. Tortilje pecite na plotni, prvo jednu, pa drugu stranu, oko 10 minuta.

 

Od ove mjere dobićete oko 10 hljebova koji su vrlo zasitni.

 

(Blic.rs, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!