krvnički premlatio djevojku, danas pušten na slobodu

Mučne scene na suđenju: Majka doživjela nervni slom, 18-godišnjakinja provalila kroz vrata sobe za svjedoke!

Hronika14.12.18, 20:11h

Mučne scene na suđenju: Majka doživjela nervni slom, 18-godišnjakinja provalila kroz vrata sobe za svjedoke!
Kako ističe majka premlaćene djevojke, za kvalifikaciju je navodno presudila činjenica što je Daruvarac kobne večeri bio bos, japanke je ostavio sa strane. Da je bio u teškoj obući, prema navodima majke kojoj su to navodno rekli u tužiteljstvu, bio bi optužen za pokušaj ubojstva

 

Odmah nakon što je u petak sutkinja Općinskog suda u Zadru Mitra Meštrović još jednom odgodila početak suđenja 31-godišnjem Darku Kovačeviću Daruvarcu zbog izostanka Daruvarčevog odvjetnika, te roka u kojem se novi odvjetnik mora pripremiti slučaj, u sudnici je izbio incident, piše Zadarski.hr.


Majka 18-godišnjakinje za čije je krvničko premlaćivanje optužen 31-godišnjak, a koja je danas trebala svjedočiti, potpuno se slomila, te ispustila neartikulirani krik u sudnici kada je shvatila da to znači da će Daruvarac od danas biti na slobodi. Tužitelj Igor Vulić zatražio je mjere opreza, privremeno oduzimanje osobne iskaznice, putovnice, zabranu prilaska žrtvama, te zabranu napuštanja prebivališta.


"Ne mogu ja ovo više. Ne mogu ovo izdržati..."- zajecala je majka.


U tom je trenutku na iznenađenje svih vrata sobe za zaštićene svjedoke u sklopu sudnice "probila" 18-godišnja Zadranka. Pokušala je doći do majke mašući rukama i nogama. Cijelu su situaciju odmah smirili pravosudni policajci, koji su obje Zadranke uveli u zaštićenu prostoriju.


"Dajte mi torbu da odvedem dicu iz ove države. Ne mogu više, ne mogu više..Ubit će mi dicu. Ne mogu više. Radi koga ja moram bižati iz Hrvatske, radi koga - vrištala je majka iz sobe za svjedoke, a potom i u hodniku Općinskog suda u Zadru kojim su nakon njihovog odlaska policajci proveli Daruvarca prema policijskom automobilu, a potom i prema istražnom zatvoru u zgradi na Poluotoku.


" Ispričavam se žrtvama nasilja, no suđenje ne može početi jer nema uvjeta za održavanje rasprave. Ja bih to doista voljela, ali ne mogu zbog zakonskih okolnosti"- rekla je sutkinja nakon incidenta u sudnici.


Daruvarcu danas istječe maksimalni rok za zadržavanje u pritvoru za kaznena djela za koja se tereti, pa se tokom jutra po sili zakona očekuje njegovo puštanje na slobodu, piše Zadarski.hr.


- Ne možemo reći da sud nije pokušao riješiti slučaj u roku od šest mjeseci. Dogodilo se to što se dogodilo, a realno nova sutkinja u vremenu kojeg je imala nije mogla dovršiti postupak. Ono što mene muči ovdje i to je jedino moja zamjerka, jest da je trebalo malo više paziti da se nanovo ne povrijeđuju žrtve. Pozivanje žrtve ovakvog događaja četiri, pet puta, sada šesti put novo je traumatiziranje. To je jedina zamjerka. Sud je trebao na to paziti, a nije. Mjere opreza su nebitne za sigurnost ove obitelji - rekao je Milan Petričić, odvjetnik majke i 18-godišnje žrtve nasilja 31-godišnjaka.


Slučaj od početka na "krivim nogama" 


U zadarskim pravosudnim krugovima smatraju kako je slučaj Darka Kovačevića Daruvarcan od početka postavljen na “krive noge” jer se udarac u meko tkivo, kojih je kobne večeri u kafiću Chill out bilo više, trebao okvalificirati kao pokušaj ubojstva, a ne nanošenje teških ozljeda. Od tih je udaraca djevojka lako mogla umrijeti, smatraju sagovornici Jutarnjeg lista.


Da je na početku optužen za pokušaj ubojstva, Daruvarac bi dobio kaznu od najmanje pet godina zatvora, a time bi se i rok boravka u istražnom zatvoru produljio na 12 mjeseci. Kako ističe majka premlaćene djevojke, za kvalifikaciju je navodno presudila činjenica što je Daruvarac kobne večeri bio bos, japanke je ostavio sa strane. Da je bio u teškoj obući, prema navodima majke kojoj su to navodno rekli u tužiteljstvu, bio bi optužen za pokušaj ubojstva.


- Ne možemo reći da sud nije pokušao riješiti slučaj u roku od šest mjeseci. Dogodilo se to što se dogodilo, a, realno, nova sutkinja u vremenu koje je imala nije mogla dovršiti postupak - izjavio je odvjetnik Milan Petričić.


Zbog nanošenja teških ozljeda i prijetnji smrću tužiteljstvo je za Daruvarca zatražilo kaznu od pet godina i šest mjeseci zatvora, čime bi on, da je ta kazna dosuđena prije nego što je izašao iz istražnog zatvora, bio po presudi odmah smješten “iza rešetaka”.


Učinili smo sve što smo mogli kako bi se predmet što prije završio i zaštitila žrtva, ističu u tužiteljstvu.


Za očite slabosti u pravosudnom lancu, poput direktnog obraćanja suca Daruvarcu u pritvoru te činjenice da je upravo Daruvarčev odvjetnik ujedno i odvjetnik supruga sutkinje Mitre Meštrović, što je i usporilo suđenje, odgovorni su nadležni predsjednici sudova koji su to trebali zaustaviti u startu, smatraju stručnjaci.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!