Foto / Protest pred ambasadom

Bošnjački pokret uputio pismo javnosti Republike Hrvatske: Ovo je drastično kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma

Front14.12.18, 18:55h

Bošnjački pokret uputio pismo javnosti Republike Hrvatske: Ovo je drastično kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma
Zbog drastičnog uplitanja u unutrašnja politička pitanja države BiH te narušavanja njenog suvereniteta od susjedne Hrvatske učesnici protesta uručili su ambasadoru R Hrvatske pismo upućeno javnosti susjedne države

 

Bošnjački pokret je danas ispred Ambasade Republike Hrvatske u Sarajevu organizirao polusatni javni protest povodom predlaganja, razmatranja i usvajanja Deklaracije o položaju Hrvata u BiH i evropskom putu u Saboru R Hrvatske. 

 

- Zbog drastičnog uplitanja u unutrašnja politička pitanja države BiH te narušavanja njenog suvereniteta od susjedne Hrvatske učesnici protesta uručili su ambasadoru R Hrvatske pismo upućeno javnosti susjedne države - saopćeno je iz Bošnjačkog pokreta. 

 

U pismu se navodi da učesnici protestnog okupljanja ispred Ambasade Hrvatske u Sarajevu, uime svih patriota države BiH upozoravaju javnost R Hrvatske na „kontinuiranu političku agresiju na suverenitet države BiH koju provodi aktuelna vlast R Hrvatske na čelu s predsjednicom i premijerom“. 

 

protest-ispred-hrvatske-ambasade-2

 

U pismu se navodi da je ovakva politika R Hrvatske „drastično kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma koji je potpisan na današnji dan prije 23 godine u Parizu i koji je trebao da označi kraj sukobljavanja i ratnih politika u ovom dijelu Evrope“. 

 

Ističe se da su građani BiH nedvosmisleno opredjeljeni za evropske vrijednosti s krajnjim ciljem uključenja države BiH u punopravno članstvo evropskih i euroatlantskih integracija sa svim demokratskim standardima koji proizilaze iz tog članstva. 

 

protest-ispred-hrvatske-ambasade-3

 

- Građani BiH ni po koju cijenu neće prihvatiti interpretaciju aktuelnih čelnika HDZ-a tzv. konstitutivnosti naroda iz komunističkog perioda koja je ukinuta i u R Hrvatskoj i u R Srbiji, a sada se pokušava, suprotno međunarodnim konvencijama o ljudskim pravima i slobodama, nametnuti državi BiH s krajnjim ciljem njene etničke podjele i pokušaja realizacije dogovora Tuđman-Milošević iz Karađorđeva iz 1991. godine kojim se planirao nestanak države BiH i uništenje bošnjačkog naroda - navodi se, između ostalog, u pismu Bošnjačkog pokreta.     

 

(FENA/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!