usvojena na prvoj sjednici

Delegacija EU i Ured specijalnog predstavnika pozdravili Izjavu Predsjedništva

Front13.12.18, 20:46h

Delegacija EU  i Ured specijalnog predstavnika pozdravili Izjavu Predsjedništva
U ovom pogledu, EU ohrabruje bh. vlasti da ne gube vrijeme do usvajanja Mišljenja i njegovog razmatranja od strane Vijeća EU

 

Delegacija Evropske unije (EU) i Ured specijalnog predstavnika EU u suglasju sa šefovima misija država članica EU u Bosni i Hercegovini pozdravili su Izjavu o integraciji u EU koju je Predsjedništvo BiH usvojilo na svojoj prvoj sjednici. 

 

- U Izjavi je izražava opredijeljenost da se ispune uslovi procesa pristupanja. Cijenimo činjenicu da Predsjedništvo BiH prepoznaje važnost procesa integracije u EU kao strateški cilj zemlje i kao ujedinjujući faktor za sve političke aktere i građane. Očekujemo da vlasti na svim nivoima u BiH pokažu hrabrost i odgovornost, te da održe konsolidirani i koordinirani pristup u poduzimanju neophodnih koraka za napredak na putu ka EU. Sljedeće godine, Evropska komisija će objaviti svoje Mišljenje o zahtjevu Bosne i Hercegovine za članstvo u EU, čime se daje ocjena spremnosti zemlje za pristupanje, uključujući preporuke o temeljnim reformama - saopeno je iz Delegacija Evropske unije (EU) i Ureda specijalnog predstavnika EU. 

 

U ovom pogledu, EU ohrabruje bh. vlasti da ne gube vrijeme do usvajanja Mišljenja i njegovog razmatranja od strane Vijeća EU. 

 

Uvođenjem i provedbom konkretnih reformi u praksi, BiH će pokazati svoju odlučnost u postizanju strateškog cilja članstva u EU. Uspjeh i brzina pristupanja Bosne i Hercegovine u potpunosti ovisi od političkog i institucionalnog vodstva zemlje, navopdi se u saopćenju. 

 

(FENA//mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!